Ο πρόωρος τοκετός ορίζεται ως γέννηση του εμβρύου πριν από την 36η ολοκληρωμένη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Όσο νωρίτερα συμβαίνει ο τοκετός τόσο μεγαλύτερος είναι οι κίνδυνος επιπλοκών για το βρέφος. Τα μωρά που γεννιούνται μετά από τις 32 συμπληρωμένες εβδομάδες κύησης συνήθως πάνε πολύ καλά μετά τη γέννηση, ενώ τα μωρά που γεννιούνται πριν από τις 32 εβδομάδες οι κίνδυνοι των επιπλοκών αυξάνονται σταδιακά, αν και η εξαιρετική πρόοδος στην νεογνική φροντίδα τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά το αποτέλεσμα. Τα μωρά που γεννιούνται μεταξύ 26 και 28 εβδομάδων εκτιμάται πλέον ότι έχουν πάνω από 80% πιθανότητες επιβίωσης, με πάνω από το 70% των επιζώντων να μην έχουν καμία αναπηρία.

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ της γέννησης ενός μωρού πολύ μικρού (μικρό για την ηλικία κύησης) και ενός μωρού που γεννιέται πολύ νωρίς στην κύηση (πρόωρο) είναι ότι τα πρόωρα μωρά μπορεί να έχουν όλα τα προβλήματα ενός μωρού με υπολειπόμενη ανάπτυξη και επιπλέον έχουν προβλήματα λόγω της ανωριμότητας όλων των συστημάτων του σώματος του όπως του γαστρεντερικού, ουροποιητικού, κυκλοφορικού, αναπνευστικού, ανοσοποιητικού και κεντρικού νευρικού συστήματος.

Αιτίες

Προσπάθεια Καθυστέρησης του Τοκετού

Εξέλιξη του Πρόωρου Τοκετού

 • Χαμηλό Βάρος Γέννησης & Λιποβαρή Έμβρυα
 • IUGR
 • Πρόωρα Νεογνά
 • Σακχαρώδης Διαβήτης
 • Υπέρταση & Προ-εκλαμψία
 • Αιμορραγία κατά την κύηση
  • Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και ηλικίας κύησης από την τελευταία περίοδο.
   Εισάγετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και τη διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσουμε την Πιθανή Μέρα Τοκετού καθώς και την εβδομάδα κύησης και τον μήνα τον οποίο διανύετε.
   Θα σας δώσουμε μια πιο ακριβή ένδειξη της πιθανής ημερομηνίας τοκετού σας όταν θα κάνετε την υπερηχογραφική σας εξέταση στις 7-10 εβδομάδες κύησης.

   Εισάγετε την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου:

   Εισάγετε την διάρκεια του κύκλου σας:

  • Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού
   Αν γνωρίζετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μπορείτε να την εισάγετε παρακάτω για να υπολογίσετε ποιά εβδομάδα κύησης έχετε συμπληρώσει μέχρι σήμερα.

   Εισάγετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού:

  • Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Εισάγεται την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και την διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας.

   Πρώτη Ημέρα Τελευταίας Περιόδου:

   Κύκλος Περιόδου: