Τι πρέπει να κάνω πριν απο την ημέρα της επέμβασης;
Θα ήταν χρήσιμο να είστε όσο το δυνατόν σε καλύτερη φυσική κατάσταση τη μέρα του χειρουργείου. Κάτι τέτοιο μπορείτε να το πετύχετε σε μεγάλο βαθμό σταματώντας ή ελαττώνοντας τον αριθμό τσιγάρων που καπνίζετε και ακολουθώντας μια ισορροποιημένη δίαιτα. Αυτό θα επηρεάσει σημαντικά στην ευκολία με την οποία θα ανανήψετε από την γενική αναισθησία και στην πορεία ανάρρωσης μετά το χειρουργείο. Πριν απο το χειρουργείο θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, μια ακτινογραφία θώρακα κι ενα ηλεκτροκαρδιογράφημα που συνήθως απαιτούνται απο τον αναισθησιολόγο. Η εισαγωγή σας στο νοσοκομείο θα γίνει ή νωρίς το πρωί της ημέρας του χειρουργείου ή το προηγούμενο βράδυ.
Τι θα γίνει όταν θα εισαχθείτε στο νοσοκομείο;
Από τιο τμήμα πληροφοριών του Νοσοκομείου θα σας οδηγήσουν στις νοσηλεύτριες που θα κάνουν την εισαγωγή σας στο Νοσοκομείο. Θα σας πάρουν μερικές γενικές πληροφορίες ως προς την υγεία σας και στη συνέχεια θα μετρήσουν τη θερμοκρασία σας, την πίεσή σας, τον παλμό σας, το βάρος σας και θα σας ζητήσουν κάποιο δείγμα ούρων. Στη συνέχεια θα σας οδηγήσουν στο δωμάτιό σας μέχρι να έρθει να σας πάρει από εκεί ο τραυματιοφορέας. Πριν απο το χειρουργείο θα έχετε την ευκαιρία να ξαναμιλήσετε με τον γιατρό σας Επίσης πριν να οδηγηθείτε στο χειρουργείο θα σας επισκεφθεί και ο αναισθησιολόγος για να συζητήσετε ότι απορίες τυχόν να έχετε ως προς τη νάρκωση. Για λόγους αποφυγής σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με τη γενική αναισθησία, θα πρέπει να μην έχετε φάει ή πιεί τίποτα για τουλάχιστον 6 ώρες πριν την ώρα του χειρουργείου. Συχνά επίσης είναι δυνατόν να σας επισκεφθεί ο φυσιοθεραπευτής ο οποίος θα σας ενημερώσει πάνω σε κάποιες ήπιες ασκήσεις που μπορεί να κάνετε μετά τη χειρουργική επέμβαση ώστε να επισπεύσετε την μετεγχειριτική σας ανάρρωση.
Πώς θα πρέπει να ετοιμαστώ για το χειρουργείο;
Η επέμβαση η οποία θα υποβληθείτε μπορεί να απαιτεί να ξυρίσετε μέρος ή ολόκληρο το τριχωτό του εφηβαίου. Οι νοσοκόμες του θαλάμου θα είναι σε θέση να σας πληροφορήσουν τι ακριβώς απαιτείται στην περίπτωση σας. Αν φοράτε makeup ή αν τα νύχια σας είναι βαμμένα αυτά πρέπει να ξεβαφτούν πριν την επέμβαση μια και δυσκολεύουν τον αναισθησιολόγο να εκτιμήσει σωστά τις λειτουργίες του οργανισμού σας κατά την διάρκεια της επέμβασης. Θα χρειαστεί επίσης να κάνετε μπάνιο ή ντους τη νύχτα ή το πρωι πριν απο την επέμβαση. Η χρήση αρωματικών ελαίων ή τάλκ θα πρέπει να αποφεύγεται. Μετά το μπάνιο οι νοσοκόμες θα σας δώσουν να φορέσετε ένα ειδικό ένδυμα για το χειρουργείο. Όλα τα κοσμήματά σας θα πρέπει να τα αφαιρέσετε πριν να πάτε στο χειρουργείο, εκτός απο την βέρα σας αν φοράτε, η οποία μπορεί να καλυφθεί κατάλληλα. Είναι προτιμότερο όλα τα κοσμήματά σας να τα αφήσετε στο σπίτι και να μην τα πάρετε στο νοσοκομείο. Επειδή πρόκειται να υποβληθείτε σε κάποια μείζονα επέμβαση, οι νοσοκόμες θα σας προμηθεύσουν με τις κατάληλες κάλτσες που θα φορέσετε κατά τη διαμονή σας στο νοσοκομείο. Αυτές έχουν σκοπό να αποτρέψουν τη δημιουργία θρόμβων στα κάτω άκρα που θεωρητικά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές περιπέτειες μετεγχειρητικά. Ο αναισθησιολόγος επίσης συχνά θα ζητήσει από τις νοσοκόμες να σας δώσουν κάποια φάρμακα μία με δύο ώρες πριν την επέμβαση που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να ελαττώσουν τις εκκρίσεις του στομάχου. Το τελευταίο θα ελαττώσει την πιθανότητα επιπλοκών της αναισθησίας. Τα φάρμακα που θα σας δωθούν θα είναι σε μορφή ταμπλέτας ή ένεσης και μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε ελαφρά ζαλισμένη και να προκαλέσουν κάποια ξηρότητα στο στόμα σας.
Τι θα συμβεί μετά το χειρουργείο;
Τι συμβαίνει μετά απο την επέμβαση: Θα ξυπνήσετε στην αίθουσα ανάνηψης μέσα στο χειρουργείο και αργότερα όταν πλέον θα ανανήψετε πλήρως θα μεταφερθείτε πίσω στο δωμάτιό σας. Θα διαπιστώσετε οτι θα έχετε κάποιον ορό στο χέρι σας ο οποίος θα αφαιρεθεί σε 24 με 48 ώρες όταν πλέον θα πίνετε υγρά κανονικά. Ίσως να υπάρχει ένας μικρός σωλήνας παροχέτευσης απο την τομή της επέμβασης. Αυτός βοηθά να απομακρύνει κάποιες συλλογές αίματος που μπορεί να συμβαίνουν απο τους ιστούς που κοπήκαν κατά την επέμβαση και συνήθως θα αφαιρεθεί την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση. Είναι πολύ πιθανόν επίσης να έχει τοποθετηθεί ένας καθετήρας στην κύστη σας ώστε να αδειάζει απευθείας τα ούρα. Κάτι τέτοιο προκαλεί πολύ μικρή ενόχληση και συνήθως αφαιρείται τις επόμενες ημέρες μόλις ο γιατρός σας κρίνει οτι πλέον δεν εξυπηρετεί. Μετά από κοιλιακή επέμβαση οι επίδεσμοι οι οποίοι καλύπτουνε το τραύμα θα αφαιρεθούν συνήθως τη δεύτερη μέρα μετά την εγχείρηση και τότε θα μπορείτε από τότε και στο εξής να κάνετε καθημερινό μπάνιο. Αν έχετε κάποια εγκάρσια χαμηλή τομή τότε τα ράμματά σας θα αφαιρεθούνε έπειτα απο 5 ημέρες. Καμιά φορά είναι απαραίτητο να υπάρχει κάθετη τομή στο κέντρο της κοιλιάς και σ’ αυτή την περίπτωση τα ράμματα θα αφαιρεθούνε μετά απο 6 με 10 ημέρες. Μετά από κάποια κολπική επέμβαση μπορεί να έχουν τοποθετηθεί κάποιες γάζες μέσα στον κόλπο. Αυτές βοηθούν να σταματήσουν μικροαιμορραγίες μετά την επέμβαση και αφαιρούνται συνήθως μετά απο 24 ώρες. Τα ράμματα που έχουν χρησιμοποιηθεί μέσα στον κόλπο είναι απορροφήσιμα και διαλύονται ολοκληρωτικά απο μόνα τους όταν το τραύμα επουλωθεί και δε χρειάζεται επομένως η αφαίρεση τους. Μετά απο το χειρουργείο θα σας δοθούνε κατάλληλα παυσίπονα καθώς και φάρμακα για να σας αποτρέψουν να νιώθετε ναυτία. Αυτά θα σας δοθούν πριν ακόμα ξυπνήσετε ώστε να νιώσετε όσο το δυνατόν πιο άνετα κατά την ανάνηψή σας.
Πότε μπορώ να σηκωθώ και πότε θα αρχίσω να τρώω;
Την επόμενη μέρα αλλά ίσως και νωρίτερα. Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσετε να κινείστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα γιατί αυτό θα διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Εκτός απο το να προφυλάσσει απο δημιουργία θρόμβων επίσης διευκολύνει την απελευθέρωση αερίων που διαφορετικά μπορεί να παγιδεύονται στο έντερό σας και να σας προκαλούν έντονη ενόχληση και πόνο. Όσον αφορά την κανονική λειτουργία του εντέρου σας αυτό ίσως να καθυστερήσει για μερικές μέρες κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Προσπαθείστε να τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Ένα ήπιο καθαρτικό μπορεί να συνταγογραφηθεί, αν είναι απαραίτητο, για να σας εμποδίσει απο τη δυσκοιλιότητα και την υπερβολική προσπάθεια στην τουαλέτα. Όσον για την όρεξή σας, αυτή συνήθως επανέρχεται την επόμενη μέρα και τότε μπορείτε να ξεκινήσετε να πίνετε και να τρώτε κάπως ελαφρά.
Θα αισθάνομαι πόνο μετά την επέμβαση;
Κατάλληλα αναλγητικά και κατάλληλη αγωγή θα έχει δοθεί ώστε να σας κάνει τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση όσο το δυνατόν πιο υποφερτές. Μην ανησυχείτε για βήχα, φτέρνισμα ή γέλιο γιατί αυτά δεν είναι δυνατόν να επηρεάσουν την τομή σας.
Επιτρέπεται να κάνω μπάνιο μετά το χειρουργείο;
Καθημερινό μπάνιο ή ντους είναι κάτι το οποίο ωφελεί και συνιστάται. Μετά απο κάποιο χειρουργείο που χρησιμοποιήθηκε η κολπική οδός, το συχνό μπάνιο μπορεί να διευκολύνει και να ανακουφίσει κάποια πιθανή ενόχληση που μπορεί να αισθάνεστε. Μερικά δωμάτια επίσης θα’χουν τη δυνατότητα μπιτέ, και θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν είναι κάτι το οποίο προτιμάτε.
Πότε μπορώ να πάω σπίτι;
Κάτι τέτοιο εξαρτάται απο το είδος της επέμβασης που έχετε υποβληθεί, αλλά και απο την γενική σας φυσική κατάσταση πρίν το χειρουργείο. Συνήθως μετά απο μια κοιλιακή επέμβαση θα είστε σε θέση να πάτε σπίτι μετά απο 4 με 5 ημέρες και μετά απο κάποια κολπική επέμβαση ύστερα από 3 με 5 ημέρες. Θα είναι χρήσιμο να οργανώσετε κάποια βοήθεια όταν θα επιστρέφετε στο σπίτι, γιά τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα, ή τουλάχιστον να μείνετε με κάποιο φιλικό πρόσωπο γι’ αυτό το διάστημα εάν μένετε μόνη σας. Τον πρώτο καιρό θα αισθάνεστε την ανάγκη να ξεκουράζεστε και πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε βαριές δουλειές του σπιτιού για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες. Ήπια γυμναστική κάθε μέρα είναι σημαντική. Κάποιες ασκήσεις μπορεί να υπαγορευθούν σε σας απο τον φυσιοθεραπευτή του νοσοκομείου. Αν θέλετε μπορείτε να πάτε για κολύμπι μόλις κάποιο κολπικό έκκριμα που είναι φυσικό μετά την επέμβαση σταματήσει τελείως. Σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε να στέκεστε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μη σηκώνετε κάποια μεγάλα βάρη για τουλάχιστον 3 μήνες.
Τι θα πρέπει να προσέξω όταν θα πάω σπίτι;
Ως προς τις δραστηριότητες: Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στο νοσοκομείο είναι χρήσιμο να δείτε κάποιο φυσιοθεραπευτή ή αλλιώς να σας δοθούν κάποιες πληροφορίες σχετικά με κάποιες ασκήσεις που μπορεί να κάνετε. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε αυτές τις ασκήσεις όταν πλέον θα είσαστε στο σπίτι. Μικρής διάρκειας συχνό περπάτημα θεωρείται οτι ωφελεί. Μην κάθεστε όρθια για μεγάλο χρονικό διάστημα όταν κάνετε σιδέρωμα ή αν κάνετε κάποια εργασία στην κουζίνα είναι καλύτερο να κάθεστε. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε κάποιο διάλειμμα για να ξεκουράζεστε όταν είστε κουρασμένη όμως η άσκηση είναι επίσης ένας πολύ βασικός παράγοντας για την γρήγορη και σωστή ανάρρωσή σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε να κολυμπάτε ένα μήνα μετά την ημέρα που πήρατε εξιτήριο απο το νοσοκομείο και εφόσον οποιοδήποτε κολπικό έκκριμα έχει σταματήσει. Έντονη άσκηση δεν θα πρέπει να ξεκινήσει για τουλάχιστον 6 με 8 εβδομάδες.
Διαίτα: Είναι σημαντικό να έχετε μια σωστά ισορροπημένη δίαιτα με άφθονα φρούτα, φυτικές ίνες και υγρά μια και συνήθως μετά το χειρουργείο δεν έχετε αποκτήσει την πλήρη δραστηριότητά σας. Πρέπει να προσέχετε τί τρώτε γιατί είναι εύκολο να πάρετε γρήγορα βάρος.
Υγιεινή: Κάποιο κολπικό έκκριμα είναι πολλές φορές φυσικό να συνεχιστεί μέχρι και για 6 εβδομάδες. Αν κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα αυξημένο ή μυρίζει άσχημα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ο οποίος μπορεί να συστήσει κάποια αντιβιωτικά.
Σήκωμα βάρους: Αποφύγετε κάθε σήκωμα βάρους για περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών αλλά μη φοβάστε να σκύψετε ή να ανεβαίνετε ή να κατεβαίνετε σκάλες.
Σεξουαλική επαφή: Μπορεί να ξεκινήσει πάλι μόλις το κολπικό έκκριμα έχει σταματήσει και αισθάνεστε άνετα και ευχάριστα. Αν είχατε σεξουαλικές επαφές την περίοδο πρίν απο την επέμβαση είναι σημαντικό να ξαναδοκιμάσετε με το σύντροφο σας πριν απο το follow-up ραντεβού με το γιατρό σας που είναι συνήθως 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το κολπικό έκκριμα μπορεί καμιά φορά να συνεχιστεί μέχρι και 20 μέρες αφού φύγετε απο το νοσοκομείο και σ’ αυτό το διάστημα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ταμπόν.
Αντισύλληψη: Μετά απο υστερεκτομή ή αφαίρεση ωοθηκών, η αντισύλληψη δεν είναι πλέον απαραίτητη. Για τις περισσότερες άλλες επεμβάσεις και εφόσον βρίσκεστε σε αναπαραγωγική ηλικία, η αντισύλληψη και η συνέχισή της είναι απαραίτητη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας διαφωτίσει κατάλληλα επι τούτου.
Θεραπεία υποκατάστασης ορμονών: Αν υποβληθήκατε σε κάποια επέμβαση που περιλάμβανε αφαίρεση ωοθηκών τότε η θεραπεία υποκατάστασης ορμονών είναι κάτι το οποίο θα συζητήσει ο γιατρός σας μαζί σας συνήθως πριν απο την επέμβαση. Αυτή η θεραπεία μπορεί να είναι με τη μορφή κάποιων ταμπλέτων, έμπλαστρων ή κάποιου δερματικού gel).
Οδήγημα: Μπορεί να ξεκινήσετε πάλι το οδήγημα του αυτοκινήτου μετά απο 4 με 6 εβδομάδες εφόσον πάρετε εξιτήριο απο το νοσοκομείο. Πριν να ξεκινήσετε κάτι τέτοιο πρέπει να είστε σίγουροι ότι θα είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε ένα αιφνίδιο φρενάρισμα του αυτοκινήτου σας αν κάτι τέτοιο χρειαστεί.
Δουλειά: Συνιστάται μετά απο μια μείζονα επέμβαση να έχετε περίπου 6 με 8 εβδομάδες άδεια από την εργασία σας. Η επιστροφή στη δουλειά σας εξαρτάται εκτός από το είδος της επέμβασης που υποβληθήκατε και στη φύση της εργασίας σας και γι’ αυτό το λόγο συμβουλευτείτε ανάλογα τον γιατρό σας. Follow up: Αφού επιστρέψετε σπίτι, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να σας ξαναδεί συνήθως σε 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση για να επιβεβαιώσει οτι όλα έχουνε πάει καλά.