Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή

Ο τοκετός μετά από Καισαρική τομή είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται καθημερινά στις αίθουσες τοκετού στις χώρες της Βορείου Ευρώπης και της Αμερικής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή είναι πάνω από 60%. Στo 40% των υπόλοιπων περιπτώσεων συνήθως ο τοκετός δεν εξελίσσεται ή το έμβρυο δείχνει σημάδια κόπωσης οπότε τότε το αποτέλεσμα είναι πάλι καισαρική τομή. Ο τοκετός μετά από καισαρική τομή αντιμετωπίζεται σε όλες τις αίθουσες τοκετού όπου εξελίσσεται με αυστηρούς κανόνες παρακολούθησης γιατί υπάρχει μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος της τάξης (περίπου μία στις 300 περιπτώσεις) σοβαρής επιπλοκής που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου αλλά και της μητέρας.

​Τόσο ο Μιχάλης Λαζανάκης όσο και η Fiona McIntosh έχουν αντιμετωπίσει και διεκπεραιώσει στην καθημερινή πράξη στη Μεγάλη Βρεατανία μεγάλο αριθμό τοκετών μετά από καισαρική τομή και ακολουθούν τα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας που ίσχυαν στα Νοσοκομεία που έχουν εκπαιδευτεί και δουλέψει. Ετσι, αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων για πρόκληση τοκετού ή για επιτάγχυνση του τοκετού, το έμβρυο και η μητέρα παρακολουθούνται στενά με καρδιοτοκογραφία και για πρώιμα ανησυχητικά σημάδια, η χρονική εξέλιξη του τοκετού καταγράφεται επακριβώς και ολοκληρώνεται σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Η φυσιολογική έναρξη τοκετού μπορεί να περιμένει και πέρα από την πιθανή ημερομηνία τοκετού αν άλλοι παράγοντες είναι ευνοϊκοί. Η μητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού ενθαρρύνεται να είναι όσο το δυνατόν πιό ευκίνητη, να δοκιμάζει διαφορετικές στάσεις αποφεύγοντας και την συνεχή κατάκλιση στο κρεβάτι χωρίς να επηρεάζεται ωστόσο η στενή παρακολούθηση του τοκετού. Η χρήση επισκληρίδιας δεν αντενδείκνυται αλλά είναι καθαρή επιλογή της γυναίκας και δεν επιβάλλεται.
Η επιλογή του τοκετού μετά από καισαρική τομή πρέπει να βασίζεται στην ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης της εγκύου και της μαιευτικής ομάδας που χτίζεται συνήθως στους 9 μήνες παρακολούθησης πριν τον τοκετό ώστε να θέσουν κοινούς στόχους χωρίς να ξεπαιρνούνται τα πλαίσια ασφαλείας που θα πρέπει να κινείται αυτή η επιλογή.