Αντισύλληψη

Το Ενδομήτριο Σπείραμα

Τι είναι το ενδομήτριο σπείραμα; 

Το ενδομήτριο σπείραμα είναι μια μικροσκοπική συσκευή που έχει σχήμα Τ που αποτελείται από πλαστικό ή χαλκό, στην άκρη του οποίου είναι προσκολλημένες 2 λεπτές κλωστές. Αυτές οι λεπτές κλωστές που εξέχουν από τον τράχηλο της μήτρας μέσα στον θόλο του κόλπου. Το ενδομήτριο σπείραμα θα τοποθετηθεί από τον γιατρό σας και η δράση του θα διαρκέσει για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το ενδομήτριο σπείραμα; 

Από τις 100 γυναίκες που έχουν τακτικές σεξουαλικές επαφές και δεν χρησιμοποιούνε αντισύλληψη, περίπου 90% απ’ αυτές θα καθιστούν έγκυος μέσα σ’ ένα χρόνο. Από τις 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν ενδομήτριο σπείραμα, μέχρι και 2% των γυναικών αυτών μπορεί να καθιστούν έγκυος μέσα σ’ ένα χρόνο. Για κάποιους νεότερους τύπους ενδομήτριων σπειραμάτων, λιγότερο από μία γυναίκα στις 100 θα καταστεί έγκυος μετά από χρόνια χρήση τους.

Πώς ασκεί τη δράση του το ενδομήτριο σπείραμα; 

Ο κύριος τρόπος με τον οποίο το ενδομήτριο σπείραμα ασκεί τη δράση του είναι με το να εμποδίζει το σπέρμα να πλησιάσει το ωάριο. Επίσης μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα:

 • Να κάνει το ωάριο λιγότερο ευκίνητο καθώς περνά μέσα από τις σάλπιγγες και
 • ​Να εμποδίσει την εμφύτευση του ωαρίου στο ενδομήτριο της μήτρας.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ενδομήτριου σπειράματος;

 • Η δράση του ξεκινά εξαρχής από τη στιγμή που τοποθετείται,
 • Η γυναίκα δεν χρειάζεται να ανησυχεί για αντισύλληψη καθόλη τη διάρκεια που το ενδομήτριο σπείραμα είναι στη θέση του,
 • ​Η δράση του διαρκεί για τουλάχιστον 5 χρόνια,
 • Δεν διαταράσσει τη σεξουαλική επαφή.

 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του ενδομήτριου σπειράματος;

 • Οι περίοδοι σας μπορεί να γίνουνε πιο βαριές και να κρατήσουν περισσότερο, μερικές φορές να είναι πιο επώδυνες. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά από μερικούς μήνες. Υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα το σπείραμα να βοηθήσει στη δημιουργία κάποιας ενδομήτριας μόλυνσης τις πρώτες 20 μέρες αφού τοποθετηθεί. Για το λόγο αυτό μερικοί γιατροί συμβουλεύουν να γίνεται έλεγχος για την ανεύρεση πιθανών παθογόνων μικροβίων στον κόλπο και στον τράχηλο της μήτρας της γυναίκας πριν την τοποθέτηση του ενδομήτριου σπειράματος. Αν κάποια γυναίκα ανήκει στην κατηγορία των γυναικών του αυξημένου κινδύνου για την πιθανότητα σεξουαλικών μεταδιδόμενων μολύνσεων (γυναίκες που αλλάζουν συχνά σεξουαλικούς συντρόφους ή που ο σεξουαλικός τους σύντροφος έχει άλλους σεξουαλικούς συντρόφους παράλληλα) τότε το ενδομήτριο σπείραμα δεν είναι ο ιδανικότερος τρόπος αντισύλληψης, ή πυελική φλεγμονή μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα.
 • Είναι δυνατόν η μήτρα να αποβάλλει το ενδομήτριο σπείραμα. Κάτι τέτοιο είναι πιο πιθανό να συμβεί στο χρονικό διάστημα αμέσως μετά την τοποθέτησή του και είναι πιθανό να μην υποπέσει στην αντίληψή σας. Για το λόγο αυτό ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει πως είναι δυνατό να ελέγχετε τις κλωστές του σπειράματος κάθε μήνα.
 • Το ενδομήτριο σπείραμα μπορεί να διαπεράσει το τοίχωμα της μήτρας όταν τοποθετείται. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο όταν το σπείραμα τοποθετείται από έμπειρο γιατρό.
 • Αν μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια που έχει τοποθετηθεί κάποιο ενδομήτριο σπείραμα, τότε η εγκυμοσύνη που αναπτύσσεται είναι δυνατό να βρίσκεται έξω από τη μήτρα σε μία από τις σάλπιγγες. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να έχετε ενημερώσει το συντομότερο τον γιατρό σας. p100
 • ​Το ενδομήτριο σπείραμα δεν σας προφυλάσσει από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

 

Μπορεί οποιαδήποτε γυναίκα να χρησιμοποιεί το ενδομήτριο σπείραμα;

Όχι, το ενδομήτριο σπείραμα δεν ενδείκνυται για μερικές κατηγορίες γυναικών. Για το λόγο αυτό ο γιατρός θα πάρει το κατάλληλο ιστορικό για να διαπιστώσει αν υπάρχουν λόγοι που αντενδείκνυται αυτή η μέθοδος. Καταστάσεις που αυτή η αντισυλληπτική μέθοδος θα πρέπει να αποφεύγεται είναι οι ακόλουθες:

 • Όταν η γυναίκα ταλαιπωρείται από ακατάσχετες και βαριές κολπικές αιμορραγίες που το αίτιο τους δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς,
 • ​Όταν ταλαιπωρείται από κάποια λοίμωξη των γεννητικών οργάνων,
 • Είχε στο παρελθόν κάποια έκτοπη κύηση,
 • Ταλαιπωρείται από βαριές και επώδυνες περιόδους και
 • Ο σεξουαλικός σύντροφος έχει συγχρόνως και άλλους σεξουαλικούς συντρόφους.

 

Πώς τοποθετείται ένα ενδομήτριο σπείραμα; 

Το ενδομήτριο σπείραμα τοποθετείται από το γιατρό σας στο διάστημα των ημερών της περιόδου σας ή λίγες μέρες μετά την περίοδο. Ο γιατρός τότε θα πραγματοποιήσει μια γυναικολογική εξέταση για να διαπιστώσει τη θέση και το μέγεθος της μήτρας πριν από την τοποθέτηση του ενδομήτριου σπειράματος. Πρέπει να είστε σίγουρη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είστε έγκυος πριν από την τοποθέτηση του σπειράματος. Καμιά φορά η διαδικασία της τοποθέτησης του ενδομήτριου σπειράματος μπορεί να είναι δυσάρεστη, για το λόγο αυτό μπορεί πριν να ξεκινήσει η διαδικασία να πάρετε κάποιο παυσίπονο. Κάτι τέτοιο θα το συζητήσετε με το γιατρό σας. Μετά την τοποθέτηση του σπειράματος είναι δυνατόν τις πρώτες ημέρες να αισθάνεστε κάποιες ενοχλήσεις που είναι παρόμοιες με τους πόνους της περιόδου καθώς επίσης να διαπιστώσετε και κάποια πολύ ελαφριά κολπική αιμορραγία. Σε μια τέτοια περίπτωση η χρήση των καθημερινών παυσίπονων είναι αρκετή.

Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα αν δεν αισθάνεται καλά μετά την τοποθέτηση του ενδομήτριου σπειράματος;

Αν η γυναίκα αισθάνεται έντονο πόνο χαμηλά στην κοιλιά με υψηλή θερμοκρασία και δύσοσμα κολπικά υγρά τις πρώτες 3 εβδομάδες μετά την τοποθέτηση του ενδομήτριου σπειράματος, τότε θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό της το συντομότερο δυνατό. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιας πυελικής μόλυνσης.

Πώς θα διαπιστώσει κανείς ότι το ενδομήτριο σπείραμα είναι στη θέση του; 

Το ενδομήτριο σπείραμα έχει 2 κλωστές οι οποίες είναι προσκολλημένες στο ένα άκρο του ενδομήτριου σπειράματος και προεξέχουν από τον τράχηλο της μήτρας στην κορυφή του κόλπου. Ο γιατρός σας θα σας δείξει πως είναι δυνατό να ψηλαφίσετε αυτές τις κλωστές και να διαπιστώσετε έτσι ότι το ενδομήτριο σπείραμα παραμένει στη θέση του. Θα πρέπει να εξοικειωθείτε με αυτή τη διαδικασία απ’ τον πρώτο μήνα και από εκεί και στο εξής να πραγματοποιείτε αυτό τον έλεγχο μια φορά κάθε 2 μήνες συνήθως μετά το τέλος κάθε σας περιόδου. Είναι αρκετά απίθανο το ενδομήτριο σπείραμα να αποβληθεί από μόνο του, ωστόσο αν δεν είστε σε θέση να ψηλαφίσετε τις κλωστές του, ή αν πιστεύετε ότι μπορείτε να ψηλαφείτε όλο το ενδομήτριο σπείραμα, τότε ενημερώστε το γιατρό σας το γρηγορότερο δυνατό. Στο μεταξύ χρησιμοποιήστε μια επιπλέον αντισυλληπτική μέθοδο όπως το προφυλακτικό.

Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ταμπόν αν χρησιμοποιεί το ενδομήτριο σπείραμα; 

Δεν υπάρχει πρόβλημα της χρήσης είτε ταμπόν είτε σερβιετών κατά τη διάρκεια της περιόδου σε γυναίκες που χρησιμοποιούν το ενδομήτριο σπείραμα.

Πόσο συχνά χρειάζεται να επισκεφτεί κανείς το γιατρό μετά την τοποθέτηση του ενδομήτριου σπειράματος; 

Θα χρειαστεί να επισκεφτείτε το γιατρό σας περίπου 6 εβδομάδες μετά την τοποθέτηση του ενδομήτριου σπειράματος και από εκεί και στο εξής μια φορά το χρόνο κατά τη διάρκεια του προκαθορισμένου σας γυναικολογικού check-up.

Τι γίνεται αν αλλάξω γνώμη; 

Τότε το ενδομήτριο σπείραμα είναι δυνατό να αφαιρεθεί πολύ εύκολα στο ιατρείο του γυναικολόγου σας. Αυτό όμως που πρέπει να’χετε υπόψη σας είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία επιπλέον αντισυλληπτική μέθοδο όπως τα προφυλακτικά, για τουλάχιστον 7 ημέρες πριν την αφαίρεση του ενδομήτριου σπειράματος. Η γονιμότητα της γυναίκας επιστρέφει αμέσως μετά την αφαίρεση του ενδομήτριου σπειράματος.

Το ενδομήτριο σπείραμα επηρεάζει καθόλου την περίοδο μου; 

Οι περίοδοι της γυναίκας μπορεί να είναι και παρατεταμένες και πιο βαριές ειδικά τους πρώτους μήνες μετά την τοποθέτηση του σπειράματος. Καμιά φορά επίσης παρατηρείται μια πολύ ελαφριά κολπική αιμορραγία ανάμεσα στους πρώτους κύκλους της περιόδου σας μετά την τοποθέτηση του σπειράματος.

Τι θα συμβεί αν σε μια απίθανη περίπτωση μείνω έγκυος ενώ χρησιμοποιώ το ενδομήτριο σπείραμα; 

Είναι αρκετά σπάνιο να συμβεί κάτι τέτοιο. Σε μια τέτοια όμως περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα η εγκυμοσύνη ν’ αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα σε μία από τις σάλπιγγες. Για το λόγο αυτό, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Εάν αποφασίσετε να συνεχίσετε με την εγκυμοσύνη, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για έκτοπη κύηση, τότε το ενδομήτριο σπείραμα πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό από το γιατρό σας. Κάτι τέτοιο θα ελαττώσει την πιθανότητα αυτόματης αποβολής. Παρόλα αυτά όμως, παρά την αφαίρεση του ενδομήτριου σπειράματος, αυτόματη αποβολή μπορεί ακόμα να συμβεί. Εάν δεν έχετε αυτόματη αποβολή, τότε το ενδομήτριο σπείραμα δεν πρόκειται να κάνει κακό στο έμβρυο.

Μπορεί μια γυναίκα να χρησιμοποιήσει ενδομήτριο σπείραμα σύντομα μετά τη γέννηση του μωρού της; 

​Το ενδομήτριο σπείραμα συνήθως τοποθετείται 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αν οι σεξουαλικές επαφές ξεκινήσουν πριν από την τοποθέτηση του ενδομήτριου σπειράματος, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια άλλη αντισυλληπτική μέθοδο.

Το Ενδομήτριο Σύστημα Mirena

Τι είναι το σπιράλ MIRENA; 

Είναι ένα ενδομήτριο σύστημα που αποτελείται από ένα μικρό πλαστικό σπείραμα σχήματος-Τ που εκλύει την ορμόνη προγεστερόνη. Το ενδομήτριο σύστημα απελευθερώνει μικρές ποσότητες προγεστερόνης. Το ενδομήτριο σπείραμα προσφέρει αντισυλληπτική προστασία για 5 χρόνια.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το MIRENA ενδομήτριο σύστημα; 

Από τις 100 γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν καμία αντισυλληπτική μέθοδο, 80 με 90 από αυτές θα μείνουν έγκυος μέσα σ’ ένα χρόνο. Από τις 100 γυναίκες που χρησιμοποιούν ενδομήτριο σύστημα, λιγότερο από μία γυναίκα θα μείνει έγκυος μέσα σ’ ένα χρόνο. Είναι πιο αποτελεσματικό από το αντισυλληπτικό χάπι και από το συνηθισμένο σπιράλ.

Είναι δυνατόν το ενδομήτριο σύστημα MIRENA να καταστεί μη αποτελεσματικό; 

Από τη στιγμή που το ενδομήτριο σύστημα έχει τοποθετηθεί μέσα στη μήτρα, η γυναίκα προστατεύεται απ’ το να μείνει έγκυος εκτός αν το ενδομήτριο σύστημα αφαιρεθεί ή αποβληθεί.

Πώς δουλεύει το MIRENA;

 • Το ενδομήτριο σύστημα MIRENA είναι αποτελεσματικό μέσω ποικίλων ενεργειών του:
 • Καθιστά την τραχηλική βλέννη πιο παχιά με αποτέλεσμα να εμποδίζει την διείσδυση του σπέρματος και την επαφή του με το ωάριο.
 • Καθιστά το ενδομήτριο ιδιαίτερα λεπτό και συνεπώς ακατάλληλο προς εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου.
 • Σε ορισμένες γυναίκες εμποδίζει την ωορρηξία. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες γυναίκες που φέρουν ενδομήτριο σύστημα έχουν κανονική ωορρηξία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ενδομήτριου συστήματος MIRENA;

 • Έχει άμεση δραστικότητα αμέσως μόλις τοποθετηθεί.
 • Είναι αποτελεσματικό για τουλάχιστον 5 χρόνια.
 • Μετά από 3 μήνες που έχει τοποθετηθεί το ενδομήτριο σύστημα οι περίοδοι συνήθως γίνονται πολύ ελαφρύτερες και διαρκούν λιγότερο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στις γυναίκες με βαριές περιόδους.
 • Το ενδομήτριο σύστημα ελαττώνει και συχνά εξαφανίζει τελείως τους πόνους της περιόδου.
 • Ελαττώνει την πιθανότητα εξωμήτριας κύησης.
 • Προστατεύει τις γυναίκες ως προς την πιθανότητα πυελικής νόσου.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του ενδομήτριου συστήματος;

 • Οι περισσότερες γυναίκες έχουν μια μικρή σταγονοειδή κολπική αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους τους για τους 3 πρώτους μήνες μετά την εισαγωγή του ενδομήτριου συστήματος.
 • Ένα μικρό ποσοστό των γυναικών είναι δυνατόν να παραπονεθεί για πονοκεφάλους και «βάρος στους μαστούς». Αυτά τα συμπτώματα είναι ελαφριά και συνήθως εξαφανίζονται μετά από λίγους μήνες.
 • Μερικές γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν κάποιες μικρές κύστεις πάνω στις ωοθήκες τους τους πρώτους μήνες. Αυτές οι κύστεις δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνες και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Αυτές οι κύστεις τείνουν να εξαφανίζονται χωρίς καμία θεραπεία.
 • Η μήτρα είναι δυνατόν να αποβάλλει το ενδομήτριο σύστημα MIRENA . Αυτό συνήθως είναι πιο συνηθισμένο τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισαγωγή του και καμιά φορά μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Για το λόγο αυτό ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει κατάλληλα πως θα μπορεί να τσεκάρετε το ενδομήτριο σύστημα αν είναι στην σωστή του θέση.
 • Μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις κατά την εισαγωγή του ενδομήτριου συστήματος είναι δυνατόν να συμβεί διάτρηση της μήτρας ή του τραχήλου. Αυτό είναι δυνατόν να προκαλέσει κάποιο πόνο αλλά πολλές φορές περνάει απαρατήρητο.
 • Το ενδομήτριο σπείραμα καμιά φορά χρειάζεται να αφαιρεθεί με επέμβαση. Η διάτρηση με την εισαγωγή του σπειράματος είναι πολύ σπάνια αν η τοποθέτηση γίνεται από έμπειρο γιατρό.

Μπορεί οποιαδήποτε γυναίκα να χρησιμοποιήσει MIRENA; 

Κάτι τέτοιο θα συζητηθεί με το γιατρό σας αλλά υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που αντενδείκνυται η εισαγωγή τέτοιου ενδομήτριου συστήματος. Αυτές είναι:

 • Αν στο παρελθόν είχατε καρκίνο των ωοθηκών,
 • ​Αν υπάρχει ιστορικό όγκου του ήπατος,
 • Αν στο παρελθόν είχατε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα,
 • Αν φέρετε τεχνητή καρδιακή βαλβίδα.

 

Πώς τοποθετείται το ενδομήτριο σύστημα MIRENA; 

Το ενδομήτριο σύστημα MIRENA τοποθετείται είτε προς το τέλος της περιόδου είτε της πρώτες μέρες μετά το τέλος της. Είναι απαραίτητο να έχει αποκλειστεί κάθε πιθανότητα να είστε έγκυος την ώρα που τοποθετείτε το ενδομήτριο σύστημα. Συνήθως είναι ευκολότερο να γίνεται τοποθέτηση του ενδομήτριου συστήματος MIRENA κατά την περίοδο οπότε ο τράχηλος της μήτρας είναι πιο μαλακός. Πριν την εισαγωγή του ενδομήτριου συστήματος ο γιατρός σας θα σας εξετάσει γυναικολογικά για να διαπιστώσει τη θέση και το μέγεθος της μήτρας. Μερικές γυναίκες βρίσκουν την εισαγωγή του ενδομήτριου συστήματος MIRENA σχετικά δυσάρεστη και τότε κάποιο παυσίπονο ή κάποιο τοπικό αναισθητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Κάτι τέτοιο θα το συζητήσετε με το γιατρό σας πριν να μπείτε σ’ αυτήν την διαδικασία. Μετά την εισαγωγή του ενδομήτριου συστήματος μπορεί να αισθάνεστε κάποιες ήπιες κοιλιακές κράμπες παρόμοιες μ’ αυτές της περιόδου χαμηλά στην κοιλιά σας και να παρατηρήσετε κάποια μικρή σταγονοειδή κολπική αιμορραγία για μερικές ημέρες. Η χρήση παυσίπονων αυτό το διάστημα μπορεί να βοηθήσει.

Αφού τοποθετηθεί το ενδομήτριο σύστημα τι άλλο χρειάζεται κανείς να κάνει; 

Το ενδομήτριο σύστημα MIRENA έχει 2 κλωστές οι οποίες είναι περασμένες στην μία άκρη του. Οι κλωστές αυτές περνάνε από την κοιλότητα της μήτρας μέσω του τραχήλου μέσα στην κοιλότητα του κόλπου. Αυτές τις κλωστές του ενδομήτριου συστήματος είναι εύκολο κανείς να τις ψηλαφίσει και ο γιατρός σας θα σας υποδείξει τον τρόπο. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο ιδίως τον πρώτο μήνα για να ελέγξετε ότι το ενδομήτριο σύστημα είναι πάντα στη σωστή του θέση. Μετά από τον πρώτο μήνα, μπορεί να κάνετε αυτόν τον έλεγχο περιοδικά. Είναι αρκετά απίθανο το ενδομήτριο σύστημα να αποβληθεί απ’ την μήτρα, αλλά αν δεν είστε σε θέση να ψηλαφίσετε τις κλωστές του, θα πρέπει τότε να δείτε το γιατρό σας. Το ενδομήτριο σύστημα δεν παρενοχλεί την σεξουαλική επαφή.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ταμπόν άμα έχω MIRENA; 

Ναι μπορείτε να χρησιμοποιείτε είτε ταμπόν είτε σερβιέτες κατά τη διάρκεια των περιόδων σας χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πόσο συχνά χρειάζεται να συμβουλεύομαι τον γιατρό σχετικά με το MIRENA; 

Θα πρέπει ο γιατρός σας να ελέγξει ότι το ενδομήτριο σύστημα είναι στη σωστή του θέση 6 εβδομάδες μετά την εισαγωγή του και από κει και πέρα κάθε χρόνο. Το ενδομήτριο σύστημα μπορεί να μείνει μέσα στη μήτρα για 5 χρόνια.

Τι συμβαίνει αν αλλάξω γνώμη; 

Τότε μπορείτε να επισκεφτείτε το γιατρό σας και να αφαιρέσει το ενδομήτριο σύστημα στο ιατρείο του. Αυτή η διαδικασία δεν είναι καθόλου επώδυνη. Ή αν δεν προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο ενδομήτριο σύστημα και δεν στοχεύετε να μείνετε έγκυος, τότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη αντισυλληπτική μέθοδο όπως προφυλακτικά για μία εβδομάδα πριν την αφαίρεση του ενδομήτριου συστήματος. Αυτό είναι για να εμποδίσει το σπέρμα να περάσει μέσα στη μήτρα σας. Το σπέρμα είναι σε θέση να ζήσει για αρκετές μέρες μέσα στο σώμα σας και αυτό είναι δυνατόν να γονιμοποιήσει κάποιο ωάριο αμέσως μόλις το MIRENA αφαιρεθεί.

Το ενδομήτριο σύστημα MIRENA έχει κάποια επίδραση στην περίοδο μου; 

Οι περισσότερες γυναίκες διαπιστώνουν ότι μετά από μερικούς μήνες οι περίοδοι τους γίνονται ελαφρύτερες απ’ ότι συνήθως. Μερικές γυναίκες επίσης θα διαπιστώσουν ότι η περίοδος τους σταματάει κανονικά. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν εμπνέει την παραμικρή ανησυχία. Οι περίοδοι θα επιστρέψουν όπως και πριν όταν αφαιρεθεί το ενδομήτριο σύστημα.

Τι θα συμβεί αν μείνω έγκυος ενώ χρησιμοποιώ το ενδομήτριο σύστημα; 

​Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μείνετε έγκυος με το ενδομήτριο σύστημα αλλά αν έχετε καθυστέρηση της περιόδου και ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε μείνει έγκυος, τότε μπορείτε να κάνετε ένα τεστ κυήσεως. Στην σπάνια περίπτωση που είστε έγκυος ενώ φέρετε το MIRENA , τότε ο γιατρός σας θα χρειαστεί να το αφαιρέσει. Μπορεί να χρησιμοποιήσω το ενδομήτριο σύστημα MIRENA αφού γέννησα το μωρό μου; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ενδομήτριο σύστημα 6 εβδομάδες μετά την γέννηση του μωρού σας. Αν έχετε σεξουαλικές επαφές στο μεταξύ, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία άλλη αντισυλληπτική μέθοδο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να τοποθετήσει κανείς το ενδομήτριο σύστημα MIRENA μετά από κάποια αυτόματη αποβολή ή έκτρωση; 

Μπορεί να έχετε το MIRENA αμέσως μετά την αυτόματη αποβολή ή την έκτρωση.

Θέλω να μείνω έγκυος. Μπορεί αυτό να γίνει αμέσως μόλις αφαιρέσω το ενδομήτριο σύστημα; 

Η γονιμότητά σας επιστρέφει αμέσως μετά την αφαίρεση του ενδομήτριου συστήματος MIRENA. Συνήθως θα έχετε μία περίοδο μέσα στον επόμενο μήνα από την αφαίρεση του ενδομητρίου συστήματος.

Το Αντισυλληπτικό Χάπι

Τι είναι το αντισυλληπτικό χάπι και τι περιέχει; 

Το αντισυλληπτικό χάπι συχνά αναφέρεται απλά σαν «το χάπι». Περιέχει 2 ειδών ορμόνες, ένα προγεσταγόνου και ένα οιστρογόνου. Αυτές οι ορμόνες είναι παρόμοιες με τις ορμόνες που παράγονται απο τις ωοθήκες των γυναικών.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το χάπι; 

Το πόσο αποτελεσματικό είναι το αντισυλληπτικό χάπι εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών και με την ορθότητα ή όχι που χρησιμοποιείται το χάπι. Από τις 100 γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν καμιά αντισυλληπτική μέθοδο, 80 με 90% των γυναικών αυτών θα μείνουν έγκυος μέσα σε ένα χρόνο. Αν οι γυναίκες χρησιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι προσεχτικά, τότε λιγότερο από μία γυναίκα στις 100 θα μείνει έγκυος μετά από 1 χρόνο. Αν οι γυναίκες είναι λιγότερο προσεχτικές στη χρήση του χαπιού τότε μετά από 1 χρόνο οι περισσότερες γυναίκες θα έχουν μείνει έγκυος.

Ποιοι παράγοντες μπορεί να καταστήσουν το αντισυλληπτικό χάπι μη αποτελεσματικό; 

Το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να μην δουλέψει όπως πρέπει εάν:

 • Ξεχάσετε να πάρετε ένα ή περισσότερα χάπια, • Κάνετε εμετό μέσα σε 3 ώρες μετά την λήψη του χαπιού,
 • Έχετε πολύ βαριά διάρροια,
 • ​Παίρνετε κάποιο φάρμακο που επηρεάζει τη λειτουργία του χαπιού.

 

Πώς λειτουργεί το αντισυλληπτικό χάπι;

 • Το αντισυλληπτικό χάπι εμποδίζει τις ωοθήκες να απελευθερώνουν ένα ωάριο κάθε μήνα.
 • Καθιστούν την τραχηλική βλέννα πιο παχιά και ¨εχθρική” εμποδίζοντας έτσι τα σπερματοζωάρια να τη διαπεράσουν και να συναντήσουν το ωάριο.
 • ​Καθιστούν το ενδομήτριο πιο λεπτό.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του αντισυλληπτικού χαπιού;

 • Το αντισυλληπτικό χάπι δεν επηρεάζει τη σεξουαλική διαδικασία.
 • Το χάπι συνήθως καθιστά τις περιόδους ελαφρύτερες, μικρότερης διάρκειας και λιγότερο επώδυνες.
 • Το αντισυλληπτικό χάπι βοηθά στην ανακούφιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων που πολλές γυναίκες βιώνουν πριν την έναρξη της περιόδου.
 • Προσφέρει πρόληψη εναντίον δύο τύπων καρκίνου της γυναίκας τον καρκίνο των ωοθηκών και τον καρκίνο της μήτρας.
 • Το αντισυλληπτικό χάπι προστατεύει εναντίον ορισμένων πυελικών λοιμώξεων που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.
 • ​Το χάπι ελαττώνει τη συχνότητα εμφάνισης κύστεων της ωοθήκης, ινομυωμάτων και καλοήθων νόσων του μαστού. Αυτά, αν η γυναίκα είναι υγιής και μη καπνίστρια, μπορεί να συνεχίσει το αντισυλληπτικό χάπι μέχρι την εμμηνόπαυση.

 

Ποια είναι τα αρνητικά σημεία του χαπιού; 

Το αντισυλληπτικό χάπι δεν είναι κατάλληλο για ορισμένες γυναίκες. Ο γιατρός παίρνοντας το κατάλληλο ιστορικό θα σας ενημερώσει αν είστε μια από αυτές. Μερικές γυναίκες παραπονιούνται για κάποια προσωρινά ενοχλήματα μόλις ξεκινάνε το αντισυλληπτικό χάπι. Αυτά τα ενοχλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πονοκεφάλους,
 • Δυσανεξία των μαστών,
 • Αύξηση ή ελάττωση βάρους,
 • Κολπική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων,
 • Διαταραχές διάθεσης, αλλαγές διάθεσης,
 • Ελάττωση ενδιαφέροντος για σεξουαλική επαφή.

 

Αυτά τα ενοχλήματα συνήθως σταματούν μετά από 3 μήνες. Αν δεν υποχωρήσουν, αλλαγή σε κάποιο άλλο αντισυλληπτικό χάπι συνήθως βοηθάει. Το αντισυλληπτικό χάπι δεν είναι κατάλληλο για τις γυναίκες πάνω των 35 ετών οι οποίες καπνίζουν. Επίσης είναι δυνατόν να αυξήσει οριακά την αρτηριακή πίεση και δεν προστατεύει εναντίον σεξουαλικών μεταδιδόμενων ασθενειών.
Το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να έχει ορισμένες σοβαρές παρενέργειες αλλά κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο. Σπανίως κάποιες γυναίκες είναι δυνατόν να σχηματίσουν κάποιο θρόμβο αίματος που είναι δυνατόν να φράξει μία φλέβα (φλεβική θρόμβωση) ή και μία αρτηρία (αρτηριακή θρόμβωση και να οδηγήσει σε ισχαιμία του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο). Αν έχετε ιστορικό θρόμβωσης τότε το αντισυλληπτικό χάπι δεν είναι κατάλληλο για σας. Ο κίνδυνος για φλεβική θρόμβωση είναι μεγαλύτερος αν κάποιο από τα παρακάτω ισχύει για σας:

 • Είστε υπέρβαρη,
 • Έχετε εξαιρετικά μειωμένη κινητικότητα (περιορισμός σε αναπηρική καρέκλα),
 • Έχετε φλεβικούς κιρσούς ή κάποιο στενό μέλος της οικογένειάς σας έχει ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης πριν την ηλικία των 45 ετών.

 

Ο κίνδυνος αρτηριακής θρόμβωσης είναι μεγαλύτερος αν ένα από τα παρακάτω ισχύει για σας:

 • Καπνίζετε,
 • Είστε διαβητική,
 • Έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση,
 • ​Είστε υπέρβαρη,
 • Ένα μέλος της οικογένειάς σας είχε υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την ηλικία των 45 ετών.

 

Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, θα πρέπει να υποβληθείτε σε ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών των εξετάσεων θα μπορεί να δείξουν ότι το αντισυλληπτικό χάπι είναι κατάλληλο για σας. Επίσης υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνει ότι παίρνοντας αντισυλληπτικό χάπι από νεαρή ηλικία για πολλά χρόνια μπορεί να αυξήσει οριακά την πιθανότητα καρκίνου του μαστού και ίσως και οριακά την πιθανότητα καρκίνου του τραχήλου. Υπάρχουν επίσης κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί να συσχετίζεται το αντισυλληπτικό χάπι με το αιμαγγείωμα, έναν σπάνιο καλοήθη όγκο του ήπατος. Το αντισυλληπτικό χάπι είναι πολύ πιο ασφαλέστερο από ιατρικής άποψης απ’ ότι πολύς κόσμος πιστεύει και για την συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών τα πλεονεκτήματά του ξεπερνούν κατά πολύ τους όποιους άλλους κινδύνους.

Το αντισυλληπτικό χάπι είναι κατάλληλο για όλες τις γυναίκες; 

Όχι, το αντισυλληπτικό χάπι δεν είναι κατάλληλο για όλες τις γυναίκες. Ο γιατρός σας θα σας κάνει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το προσωπικό σας ιατρικό ιστορικό και το οικογενειακό σας ιστορικό. Υπάρχουν μερικές καταστάσεις που αντενδείκνυνται στην χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού σε ορισμένες γυναίκες. Τέτοιες είναι:

 • ​Ιστορικό θρομβώσεων «σχηματισμός πήγματος αίματος μέσα στις φλέβες»,
 • Ιστορικό κάποιων ορισμένων τύπων ημικρανίας,
 • Ηπατική νόσος,
 • Καρκίνος του μαστού, της ωοθήκης, της μήτρας,
 • Ιστορικό καρδιακής νόσου.

 

Υπάρχουν διαφορετικοί τύπου αντισυλληπτικών χαπιών; 

Ναι υπάρχουν.

 • Το πιο συνηθισμένο είναι το αντισυλληπτικό χάπι των 21 ημερών. Η γυναίκα παίρνει ένα χάπι την ημέρα για 21 ημέρες και κατόπιν δεν παίρνει κανένα χάπι για τις 7 επόμενες ημέρες. Κάθε χάπι περιέχει την ίδια ποσότητα ορμόνης (αυτά τα χάπια λέγονται μονοφασικά). Αυτά τα χάπια είναι τα πιο συνηθισμένα και κυκλοφορούν πολλά στο εμπόριο τα οποία περιέχουν τα ίδια συστατικά αλλά κατασκευάζονται από διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες.
 • Τα πολυφασικά χάπια. Το πακέτο των πολυφασικών χαπιών αποτελείται από 2 ή και 3 διαφορετικούς τύπους χαπιών που φέρουν διαφορετικά χρώματα. Κάθε τύπος χαπιού περιέχει διαφορετικές ποσότητες ορμονών και συνεπώς έχει ιδιαίτερη σημασία η λήψη τους να γίνεται με την κατάλληλη σειρά. Η γυναίκα παίρνει ένα από αυτά τα χάπια κάθε ημέρα για 21 ημέρες και στη συνέχεια δεν παίρνει κανένα χάπι για τις επόμενες 7 ημέρες.
 • Αλλό είδος αντισυλληπτικού χαπιού είναι το καθημερινό χάπι. Αυτά τα χάπια τα παίρνει η γυναίκα καθημερινά για 28 ημέρες χωρίς κανένα διάλειμμα μεταξύ του ενός πακέτου και του άλλου. Στα 28 αυτά χάπια υπάρχουν 21 ενεργά χάπια και 7 ανενεργά χάπια τα οποία δεν περιέχουν ορμόνες. Είναι ιδιαίτερης σημασίας τα χάπια να λαμβάνονται κατά μια καθορισμένη σειρά.

 

Πώς πρέπει να παίρνετε το αντισυλληπτικό χάπι; Επειδή υπάρχουν πολλών ειδών σκευάσματα, είναι καλό πριν να ξεκινήσετε κάποιο συγκεκριμένο αντισυλληπτικό χάπι να πάρετε τις κατάλληλες οδηγίες από το γιατρό σας. Για τα πιο κοινά αντισυλληπτικά χάπια -το χάπι των 21 ημερών- η λήψη του ξεκινά με την πρώτη ημέρα της περιόδου. Τότε, το χάπι προσφέρει άμεση προστασία από κάποια πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αν μια γυναίκα ξεκινήσει να παίρνει το χάπι αργότερα απ’ την πρώτη ημέρα της περιόδου, τότε δεν προστατεύεται για τις επόμενες 7 ημέρες και επομένως θα πρέπει να κάνει χρήση μιας επιπλέον αντισυλληπτικής μεθόδου γι’ αυτό το διάστημα. Είναι καλή πρακτική η λήψη του χαπιού να γίνεται καθημερινά την ίδια ώρα ώστε να μην παραλείπεται. Όταν μια γυναίκα ολοκληρώσει την λήψη και των 21 χαπιών που είναι μέσα στο πακέτο, τότε δεν παίρνει κανένα χάπι για τις επόμενες 7 ημέρες. Είναι αρκετά πιθανό κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος να έχει κολπική αιμορραγία. Είναι εξαιρετικής σημασίας να ξεκινήσει το επόμενο πακέτο των αντισυλληπτικών χαπιών αμέσως μετά το πέρας των 7 ημερών ακόμα και αν συνεχίζει η κολπική αιμόρροια ή όχι. Σε όλες τις περιπτώσεις, κάθε καινούργιο πακέτο αντισυλληπτικών χαπιών θα πρέπει να ξεκινάει την ίδια πάντα ημέρα της εβδομάδας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κάθε γυναίκα να σημειώνει την ημέρα αυτή.

Μια γυναίκα προστατεύεται ως προς μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κατά το διάστημα των 7 ημερών που δεν λαμβάνει το αντισυλληπτικό χάπι; 

Ναι εφόσον μια γυναίκα έχει πάρει όλα τα 21 χάπια του πακέτου κανονικά και ξεκινά το επόμενο πακέτο στο σωστό χρόνο όπως προβλέπεται (7 μέρες μετά τη λήψη του τελευταίου χαπιού) τότε προστατεύεται απόλυτα. Είναι ιδιαίτερης σημασίας να μην καθυστερήσει ούτε μια μέρα την λήψη του επόμενου πακέτου μια και κάτι τέτοιο μπορεί να είναι υπεύθυνο για την απελευθέρωση κάποιου ωαρίου από τις ωοθήκες που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν πρέπει να γίνει ποτέ το λάθος να ξεκινήσει το επόμενο πακέτο αντισυλληπτικών χαπιών καθυστερημένα ή να παραλείψει να πάρει μερικά από τα πρώτα 7 χάπια του καινούργιου πακέτου. Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να ξεχάσει να πάρει 1-2 χάπια στο μέσο του πακέτου. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά το διάστημα των 7 ημερών που δεν γίνεται η λήψη του χαπιού, οι ωοθήκες δεν υφίστανται τις επιδράσεις του. Αν το διάστημα αυτό παραταθεί, τότε είναι δυνατόν οι ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα ωάριο που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Τι καθιστά το αντισυλληπτικό χάπι λιγότερο αποτελεσματικό; 

Τα παρακάτω γεγονότα είναι δυνατόν να καταστήσουν το χάπι λιγότερο αποτελεσματικό:

 • Αν ξεχάσει μια γυναίκα να πάρει το χάπι,
 • Αν κάνει εμετό μέσα σε 3 ώρες από την στιγμή που πήρε το χάπι ή αν υποφέρει από βαριά διάρροια. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, συνεχίστε να παίρνετε το χάπι όπως πριν και χρησιμοποιήστε μια επιπλέον αντισυλληπτική μέθοδο όπως το προφυλακτικό για 7 ημέρες μετά τις γαστρεντερικές διαταραχές. Αν οι 7 ημέρες που θα χρησιμοποιήσετε το προφυλακτικό περιλαμβάνουν και τις ημέρες εκείνες της διακοπής του αντισυλληπτικού χαπιού, τότε ξεκινήστε το επόμενο πακέτο των αντισυλληπτικών απευθείας χωρίς να έχετε τη συνηθισμένη διακοπή.
 • Αν κάνετε λήψη κάποιων άλλων φαρμάκων που επηρεάζουν τον μεταβολισμό του αντισυλληπτικού χαπιού. Τέτοια φάρμακα μπορεί να είναι αντιβιωτικά και μερικά αντιεπιληπτικά. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο αντισυλληπτικό μέσο όπως προφυλακτικά, καθόλη τη διάρκεια που κάνετε χρήση αυτών των φαρμάκων και για 7 ημέρες μετά τη διακοπή τους. Αν οι 7 ημέρες όπου χρησιμοποιείτε την επιπρόσθετη αντισυλληπτική μέθοδο λαμβάνει και μέρες όπου δεν παίρνει το χάπι, τότε ξεκινήστε το επόμενο πακέτο αντισυλληπτικών χαπιών χωρίς την συνηθισμένη διακοπή.

Αν κάποιος γιατρός συστήσει κάποια φάρμακα, θεωρείται σκόπιμο να τον ενημερώσετε ότι παίρνετε το αντισυλληπτικό χάπι ώστε να σας πληροφορήσει αν αυτό επηρεάζεται απ’ το φάρμακο που προτίθεται να σας συνταγογραφήσει.

Τι πρέπει να κάνω αν ξεχάσω ένα χάπι; 

Αν έχετε καθυστερήσει να πάρετε ένα χάπι για λιγότερο από 12 ώρες, μην ανησυχείτε, πάρτε το χάπι αμέσως και συνεχίστε με τα υπόλοιπα χάπια του πακέτου όπως συνήθως. Αν έχετε καθυστερήσει πάνω από 12 ώρες στη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού και υπάρχουν επτά ή παραπάνω χάπια που παραμένουν στο πακέτο μετά το χάπι που ξεχάσατε, τότε πρέπει να πάρτε αμέσως το τελευταίο χάπι που ξεχάσατε αλλά όχι τα υπόλοιπα χάπια που πιθανόν ξεχάσατε επίσης. Συνεχίστε με την καθημερινή λήψη του αντισυλληπτικού σας χαπιού την επόμενη μέρα όπως συνήθως, και χρησιμοποιείστε μια επιπλέον αντισυλληπτική μέθοδο όπως τα προφυλακτικά για τις επόμενες 7 ημέρες. Αν μένουν λιγότερα από επτά χάπια τότε πάρτε αυτό που ξεχάσατε και συνεχίστε κανονικά την επόμενη ημέρα.

Αντισυλληπτικό Χάπι Προγεσταγόνου

Τι είναι το χάπι προγεσταγόνου; 

Υπάρχουν 2 ειδών αντισυλληπτικά χάπια τα οποία διαφέρουν στις ορμόνες που περιέχουν και στη δράση με την οποία προσφέρουν αντισυλληπτική προστασία. Τα αντισυλληπτικά χάπια που είναι πιο διαδεδομένα είναι αυτά που περιέχουν συνδυασμό των ορμονών προγεστερόνης και οιστρογόνου. Υπάρχουν όμως επίσης και αντισυλληπτικά χάπια τα οποία περιέχουνε μόνο προγεσταγόνο και καθόλου οιστρογόνο.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το χάπι προγεσταγόνου; 

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι για κάθε 100 γυναίκες που παίρνουν το αντισυλληπτικό χάπι που περιέχει μόνο προγεσταγόνο προσεχτικά και όπως ενδείκνυται, μία γυναίκα θα μείνει έγκυος μετά από ένα χρόνο. Όταν όμως η χρήση του αντισυλληπτικού αυτού χαπιού γίνεται λιγότερο προσεχτικά, τότε το νούμερο αυτό ανεβαίνει σε 4 γυναίκες με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μετά από ένα χρόνο. Η αποτελεσματικότητα του χαπιού που περιέχει μόνο προγεσταγόνο μπορεί να ελαττωθεί στις γυναίκες που είναι αυξημένου σωματικού βάρους πάνω από 70 κιλά.
Για να είναι το αντισυλληπτικό χάπι αποτελεσματικό πρέπει κανείς να θυμάται τα εξής:

 • Να το παίρνει κανείς κανονικά και την ίδια ώρα κάθε μέρα.
 • ​Να χρησιμοποιεί κάποια άλλη αντισυλληπτική μέθοδο εάν τυχόν καθυστερήσει ή ξεχάσει να πάρει κάποιο χάπι ή αν υποφέρει από εμετό, διάρροια ή κάνει λήψη άλλων φαρμάκων που μπορεί να επηρεάσουν την δράση του χαπιού.​

 

Ποια γυναίκα είναι κατάλληλη γι’ αυτό το είδος αντισυλληπτικού χαπιού;

 • Αυτό το χάπι όπως και το κλασικό αντισυλληπτικό χάπι έχει το πλεονέκτημα ως προς τις άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους ότι δεν επηρεάζει την σεξουαλική επαφή. Με την προϋπόθεση ότι η γυναίκα θυμάται να το παίρνει καθημερινά την ίδια πάντα ώρα χωρίς διακοπή και μπορεί να έχει σεξουαλικές επαφές όσο συχνά θέλει χωρίς να χρειάζεται να παίρνει άλλη αντισυλληπτική μέθοδο.
 • Το αντισυλληπτικό χάπι που περιέχει μόνο προγεσταγόνο είναι καλή εναλλακτική μέθοδος για γυναίκες πάνω των 35 ετών που συνεχίζουν να καπνίζουν ή σε εκείνες τις γυναίκες που το αντισυλληπτικό χάπι οιστρογόνου – προγεσταγόνου αντενδείκνυται ή τους προκαλεί παρενέργειες.
 • Το χάπι που περιέχει μόνο προγεσταγόνο δεν ενοχοποιείται σαν επιβαρυντικός παράγοντας της ισχαιμικής νόσου ή των εγκεφαλικών επεισοδίων. Επομένως είναι κατάλληλο για διαβητικές γυναίκες.
 • Γυναίκες που βρίσκονται σε γαλουχία μπορεί να το χρησιμοποιήσουν ανεπιφύλακτα μια και δεν ελαττώνει την παραγωγή γάλακτος. Μια αμελητέα ποσότητα που περνάει στο γάλα που όμως εκτεταμένες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στα μωρά.

Ποια είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με το αντισυλληπτικό χάπι που περιέχει μόνο προγεσταγόνο; 

Το χάπι αυτό είναι δυνατόν να προκαλέσει καμιά φορά συχνή κολπική αιμορραγία. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν οτι οι περίοδοι τους παρουσιάζονται πολύ ελαφρύτερες. Άλλες πάλι παρατηρούν ότι δεν έχουν καθόλου περίοδο. Αρκετές γυναίκες θα αναφέρουν ότι θα έχουν σταγονοειδή κολπική αιμόρρια σε απρόβλεπτα χρονικά διαστήματα που συνήθως είναι πολύ ελαφριά σε πολύ μικρότερες ποσότητες από τη συνηθισμένη περίοδο. Αν αυτό αποτελεί πρόβλημα, αλλαγή του χαπιού με κάποιο άλλο συνήθως βοηθάει. Η λήψη αυτού του χαπιού σχετίζεται καμιά φορά με το σχηματισμό απλών κυστών της ωοθήκης. Αυτές οι κύστεις δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνες και δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Οι κύστεις αυτές τις περισσότερες φορές εξαφανίζονται από μόνες τους. Η σωστή χρήση του αντισυλληπτικού αυτού χαπιού καθιστά την πιθανότητα εγκυμοσύνης σχετικά δύσκολη. Ωστόσο σε περίπτωση θετικού τεστ κυήσεως, θα πρέπει η γυναίκα να συμβουλευτεί το γιατρό της για να διαπιστωθεί ότι η κύηση βρίσκεται μέσα στην ενδομήτρια κοιλότητα και όχι απ’ έξω.

Πώς δουλεύει το χάπι προγεσταγόνου; 

Κύρια δράση του είναι να προκαλεί πάχυνση της τραχηλικής βλέννας εμποδίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη διείσδυση του σπέρματος. Επίσης δρα πάνω στο ενδομήτριο καθιστώντας το ακατάλληλο για εμφύτευση κάποιου γονιμοποιημένου ωαρίου. Σε ορισμένες γυναίκες επίσης αυτό το χάπι είναι δυνατόν να προκαλέσει αναστολή της ωορρηξίας.

Τι πρέπει να κάνει κανείς όταν οι περίοδοι είναι διαφορετικοί από συνήθως; 

​Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό, με τη χρήση αυτού του χαπιού οι περίοδοι μπορεί να είναι ακανόνιστοι και μπορεί να διαπιστώσετε κάποια μικρή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Μπορεί επίσης οι περίοδοι να σταματήσουν εξολοκλήρου. Κρατείστε ένα ημερολόγιο μ’ αυτά τα γεγονότα και συζητείστε το με το γιατρό σας.

Τί γίνεται όταν ξεχάσει κάποια γυναίκα το χάπι της; 

Τότε πρέπει να το πάρει αμέσως μόλις το θυμηθεί και να πάρει το επόμενο χάπι τη σωστή ώρα όπως ενδείκνυται. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πάρει 2 χάπια καμιά φορά μέσα σε μία μέρα. Αν η λήψη αυτού του χαπιού καθυστερήσει για πάνω από 3 ώρες τότε η γυναίκα δεν έχει αντισυλληπτική προστασία. Τότε πρέπει να συνεχίσει να παίρνει κανονικά τα υπόλοιπα χάπια αλλά επιπλέον να χρησιμοποιήσει μια επιπλέον αντισυλληπτική μέθοδο όπως προφυλακτικό για τις επόμενες 7.

Επείγουσα Αντισύλληψη

Αν κάποια γυναίκα είχε σεξουαλικές επαφές χωρίς να κάνει χρήση κάποιας αντισυλληπτικής μεθόδου, ή αν πιστεύει ότι η αντισυλληπτική μέθοδος που χρησιμοποίησε για κάποιο λόγο απέτυχε, υπάρχουν μέθοδοι αντισύλληψης που μπορεί να χρησιμοποιήσει εάν και εφόσον κινητοποιηθεί γρήγορα. Η επείγουσα αντισύλληψη συνήθως προλαβαίνει κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Όμως θα πρέπει οι μέθοδοι της επείγουσας αντισύλληψης να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση κάποιας έκτακτης ανάγκης.

Χάπια επείγουσας αντισύλληψης

Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούνται συνήθως 2 χάπια εφάπαξ που λαμβάνονται από τη γυναίκα επί σε διάστημα 12 ωρών από την στιγμή του “ατυχήματος”. Η δράση των χαπιών αυτών ισχύει και μέχρι 72 ώρες μετά αλλά μειούμενη καθώς περνά ο χρόνος.

Πως δρουν τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης; 

Αυτά τα χάπια έχουν την ιδιότητα να εμποδίσουν το ωάριο να απελευθερωθεί ή μπορεί να εμποδίσουν το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευθεί στη μήτρα.

Πότε πρέπει να πάρω αυτά τα χάπια; 

Τα δύο χάπια μαζί πρέπει να πάρει μία γυναίκα μέσα σε 72 ώρες από την χρονική στιγμή που είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Οσο νωρίτερα τα πάρετε τόσο πιο αποτελεσματικά είναι.

Πόσο αποτελεσματικά είναι; 

Τα χάπια της επείγουσας αντισύλληψης είναι αποτελεσματικά σε περισσότερο από 95% των περιπτώσεων.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των χαπιών της επείγουσας αντισύλληψης; 

Τα χάπια αυτά μπορεί να προκαλέσουν κάποια ναυτία ακόμα και εμετό. Για το λόγο αυτό συνιστάται να παίρνονται μαζί με λίγη τροφή. Μερικοί γιατροί θα συνταγογραφήσουν κάποιες άλλες ταμπλέτες που θα εμποδίσουν το αίσθημα ναυτίας που καμιά φορά συνοδεύει αυτά τα χάπια. Τα χάπια της επείγουσας αντισύλληψης είναι κατάλληλα για τις περισσότερες γυναίκες, ωστόσο υπάρχουν μερικές γυναίκες που δεν θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν και για κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Από τη χρήση τέτοιων χαπιών πρέπει η γυναίκα να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της για κάποιο τσεκ απ ανεξάρτητου αν θα έχει περίοδο ή όχι. Η επίσκεψη αυτή συνήθως θα πρέπει να γίνεται 3 εβδομάδες μετά την χρήση των χαπιών αυτών.

Είναι δυνατόν τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης να αποτύχουν; 

Το ποσοστό αποτυχίας τους είναι περίπου 5%. Η μέθοδος αυτή είναι πιο πιθανό να αποτύχει στις εξής περιπτώσεις:

 • ​Η λήψη των χαπιών αυτών έγινε σε διάστημα μεγαλύτερο των 72 ωρών από την χρονική περίοδο της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη,
 • Η γυναίκα έκανε εμετό μέσα σε 3 ώρες από τη λήψη των χαπιών,
 • Είχε σεξουαλικές επαφές χωρίς κάλυψη κάποια άλλη φορά από την τελευταία περίοδο και
 • Είχε σεξουαλικές επαφές χωρίς κάλυψη σε κάποια χρονική στιγμή μετά τη λήψη των χαπιών.

 

Τι θα πρέπει να κάνει μια γυναίκα αν κάνει εμετό μέσα σε 3 ώρες μετά τη λήψη των χαπιών; 

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μιλήσει στο γιατρό της το γρηγορότερο. Το συνηθέστερο που θα γίνει, ο γιατρός θα δώσει κάποια επιπλέον χάπια μαζί με κάποιες ταμπλέτες που θα αποτρέψουν το φαινόμενο αυτό να επαναληφθεί. Αν κάτι τέτοιο επιμένει, μπορεί να συστήσει τη χρήση κάποιου ενδομήτριου σπειράματος από χαλκό.

Αν τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης αποτύχουν είναι δυνατό να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο; 

Στις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο συνέβη, δεν έχει δείξει ότι έχει προκληθεί καμία βλάβη στο έμβρυο.

Μπορεί οποιαδήποτε γυναίκα να χρησιμοποιήσει τέτοια χάπια; 

Σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό θρόμβωσης, τα χάπια αυτά είναι καλό να αποφεύγονται. Επίσης αν την ίδια ώρα που χρειάζεται να πάρετε τα φάρμακα ταλαιπωρείστε από ημικρανίες καλό είναι να αποφεύγεται.

Γιατί να μη χρησιμοποιώ τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης όποτε τα χρειάζομαι ως αντισυλληπτικά; 

Τα χάπια αυτά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά όπως οι άλλες αντισυλληπτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται τακτικά. Αν θέλετε να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη πρέπει να παίρνετε τακτική αντισυλληπτική κάλυψη.

Υπάρχει άλλη μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης; 

Ναι υπάρχει και είναι η τοποθέτηση σπειράματος μέσα σε πέντε ημέρες από το ατύχημα ή μέσα σε πέντε μέρες από τότε που θα είχατε ωορρηξία.

Πως δρα αυτή η μέθοδος; 

​Δρα εμποδίζοντας την εμφύτευση του ωαρίου στο ενδομήτριο της μήτρας.