Έλεγχος Γονιμότητας

Στο ιατρείο μας μπορούμε να βοηθήσουμε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επίτευξης εγκυμοσύνης δίνοντας τους κατάλληλες συμβουλές για την επίτευξη αυτού του στόχου και να προγραμματίσουμε έναν πλήρη έλεγχο γονιμότητας. Στα πλαίσια αυτού του ελέγχου μπορεί να προτείνουμε να διενεργήσουμε επεμβατικές διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβάσεις (υστεροσκοπήση, λαπαροσκοπήση) που τις πραγματοποιούμε στα νοσοκομεία με τα οποία συνεργαζόμαστε.

Πρώτης γραμμής θεραπείες όπως πρωτόκολα σπερματέγχυσης μπορεί να εκτελούνται στο ιατρείο. Εάν κάποιο ζευγάρι μετά από ολοκληρωμένο έλεγχο (σπερμοδιάγραμμα κ.τ.λ.) αποδειχτεί ότι χρειάζεται να καταφύγει σε μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης, τότε θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε τις υπερηχογραφικές εξετάσεις στο ιατρείο μας και τα υπόλοιπα στάδια της θεραπείας στις μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης που συνεργαζόμαστε.

 

Πότε το ζευγάρι πρέπει να κάνει έλεγχο γονιμότητας

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ένα ζευγάρι χωρίς πρόβλημα υπογονιμότητας τεκνοποιεί σε διάστημα ενός έτους. Από τη στιγμή που παρέλθει αυτό το διάστημα, τότε η επίσκεψη σε έναν γυναικολόγο, εξειδικευμένο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι απαραίτητη. Καταστάσεις που μπορεί να παρεμποδίζουν την επίτευξη αναπαραγωγής είναι εγχειρήσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, ενδομητρίωση, προηγούμενες αποβολές, ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών και προχωρημένη ηλικία (άνω των 35).

 

Βασικές εξετάσεις για τον έλεγχο γονιμότητας στις γυναίκες

 

Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μια τεχνική που επιτρέπει την άμεση εξέταση της κοιλότητας της μήτρας για την εύρεση πολυπόδων, συμφύσεων με πιθανότητα να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Θεωρείται εξέταση ρουτίνας και η ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία, επιστρέφοντας στις καθημερινές της δραστηριότητες άμεσα. Πραγματοποιείται με τη βοήθεια υστεροσκοπίου και είναι δύο τύπων. Διαγνωστική υστεροσκόπηση και επεμβατική υστεροσκόπηση. Στην πρώτη απλά ανιχνεύονται οι ανωμαλίες της μήτρας και στην δεύτερη ο γιατρός επεμβαίνει επί τόπου λύνοντας το πρόβλημα.

 

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση είναι μία επεμβατική διαδικασία που επιταχύνει και εξασφαλίζει την ακριβή διάγνωση γυναικολογικών διαταραχών που στέκονται εμπόδιο σε διάφορα προβλήματα υπογονιμότητας. Πραγματοποιείται με 3 μικρές τομές. Κατά τη διαδικασία, ο χειρουργός γυναικολόγος αποφασίζει αν θα συνεχίζει την περαιτέρω την επέμβαση για την αποκατάσταση του προβλήματος.