Η Φιλοσοφία μας για τη γυναικολογική φροντίδα

Εκτός από την καλή επιστημονική και τεχνική κατάρτιση που πρέπει να έχει ένας επαγγελματίας υγείας είναι σημαντικό η καλή επικοινωνία με τις ασθενείς του. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση πάνω σε ιατρικά θέματα που απασχολούν μία γυναίκα είναι ο θεμέλιος λίθος για να τη βοηθήσει να πάρουν μαζί τις σωστές επιλογές για την υγεία της.

Ο ιατρός θα πρέπει να ακούει με προσοχή το πρόβλημα της γυναίκας και να την ενθαρρύνει να το περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια. Θα πρέπει να της εμπνέει εμπιστοσύνη και να την παροτρύνει να θέτει ανεπιφύλακτα τις ερωτήσεις της.

Οι απαντήσεις του θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και αν χρειαστεί να μπορεί να παραπέμψει τη γυναίκα στις κατάλληλες επιστημονικές πηγές για να ενημερωθεί περισσότερο.

Ο Μιχάλης Λαζανάκης νομίζει ότι μπορεί να είναι χρήσιμος σε όλο το φάσμα ηλικιών της γυναίκας και των προβλημάτων υγείας της. Θα καθησυχάσει τις γυναίκες που τον εμπιστεύονται όπου χρειάζεται από πιθανές παραπλανητικές αντιλήψεις που μπορεί να έχουν επικρατήσει από ελλιπή ή ατεκμηρίωτη πληροφόρηση (π.χ διαδίκτυο) και θα τις καθοδηγήσει χωρίς αγχωτικές υπερβολές σε άμεση θεραπεία όπου επιβάλλεται.

Η ευρεία εκπαίδευση του σε διαγνωστικές εξετάσεις όπως ο γυναικολογικός υπέρηχος και η κολποσκόπηση καθώς και σε ευρέως φάσμα χειρουργικών τεχνικών του έχουν δώσει τη δυνατότητα να προσφέρει λύσεις σε συχνά γυναικολογικά προβλήματα όπως μητρορραγίας, ινομυώματα, ενδομητρίωση, ωοθηκικές κύστεις, κ.α.