Αντισύλληψη

Στο ιατρείο μας παρουσιάζονται και προσφέρονται πολλές επιλογές αντισύλληψης. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλες όλες οι μέθοδοι για όλες τις γυναίκες. Πολλές μέθοδοι θα κριθούν ακατάλληλες για μερικές γυναίκες και κατάλληλες για άλλες. Αυτές οι επιλογές εξαρτώνται από τις ανάγκες αντισύλληψης της κάθε γυναίκας με βάση την ηλικία της, τον τρόπο ζωής της και τη φάση της αναπαραγωγικής περίοδου που διανύει.

Μερικές επίσης μέθοδοι όπως τα αντισυλληπτικά χάπια απαιτούν κάποιο τακτικό έλεγχο ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες μετά την έναρξη της λήψης τους.

Στα ζευγάρια που αναζητούν μόνιμα (και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα) μπορεί να προταθεί μετά από συζήτηση η λαπαροσκοπική επεμβατική στείρωση στη γυναίκα ή η παραπομπή του συζύγου σε ουρολόγο για ανδρική στείρωση.

 

 

Τα προφυλακτικά είναι η μόνη μέθοδος αντισύλληψης που αποτρέπει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον ιό HIV και θεωρείται η βασική μέθοδος αντισύλληψης. Ωστόσο μία γυναίκα έχει κι άλλες επιλογές που προσαρμόζονται καλύτερα στις ανάγκες της και το lifestyle της.

 

Αντισυλληπτικά χάπια

 

Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν το πιο αξιόπιστο μέσο αντισύλληψης, το οποίο αγγίζει τα υψηλότερα ποσοστά προστασίας από μεταδιδόμενα νοσήματα και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (99,7%), με παράλληλες θεραπευτικές ιδιότητες ανά περίπτωση. Με τα αντισυλληπτικά χάπια, η εκσπερμάτωση μέσα στον κόλπο μπορεί να πραγματοποιηθεί κανονικά.

 

Ανακουφίζουν από τον πόνο της εμμήνου ρύσεως και ρυθμίζουν τον κύκλο. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι όταν αποφασίσετε να τα κόψετε, επανέρχεται αμέσως η γονιμότητα. Ο γυναικολόγος είναι ο αρμόδιος γιατρός να τα συνταγογραφήσει, αφού διερευνήσει το ιστορικό υγείας της γυναίκας. Παρενέργειες που μπορεί να παρατηρήσει η γυναίκα είναι ελαφριά κατακράτηση υγρών και αύξηση της τάσης του αίματος.

 

Σπιράλ

 

Συνιστώνται στην περίπτωση που η γυναίκα έχει μόνιμη σχέση και θέλει να λάβει δραστικά μέτρα αντισύλληψης. Τα σπιράλ ή αλλιώς ενδομήτρια σπειράματα είναι ειδικές κατασκευές από πλαστικό και μέταλλο που δεν ξεπερνάει τα 4 εκατοστά. Η δράση τους έγκειται στο ότι παρεμποδίζουν την ροή του ανδρικού σπέρματος προς τις σάλπιγγες, καθιστώντας την κύηση αδύνατη. Η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 99%. Η διαδικασία γίνεται στο ιατρείο, χωρίς νάρκωση.

 

Για να ενημερωθείτε περαιτέρω για τις παραπάνω μεθόδους αντισύλληψης και όλες τις υπόλοιπες, μαθαίνοντας αν είστε κι εσείς κατάλληλοι υποψήφιοι για αυτές, κλείστε ραντεβού με τον γυναικολόγο.