Κολποσκόπηση

Κολποσκόπηση

Στο ιατρείο μας προσφέρουμε τον πλήρη έλεγχο του τραχήλου της μήτρας και παρακολούθησης των παθήσεων που σχετίζονται μ’ αυτόν.

Ο ιατρός Μιχάλης Λαζανάκης διαθέτει το δίπλωμα της Βρετανικής Εταιρίας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου (British Society of Colposcopy and Cervical Pathology) και προσφέρει όλο το φάσμα των θεραπευτικών επιλογών.

Κατά την κολποσκόπηση είναι δυνατόν να ληφθούν βιοψίες τραχήλου και εάν ενδείκνυται και του αιδοίου αν υπάρχει υποψία κάποιες παθολογίας. Κυτταρολογία υγρής φάσης (Thin-Prep) και ταυτοποίηση του HPV ιού μπορούν επίσης να ληφθούν για να αποφασιστεί η καλύτερη γραμμή αντιμετώπισης των παθολογικών καταστάσεων του τραχήλου.

Η κολποσκόπηση είναι η εξέταση που επιτρέπει την ενδελεχή εξέταση του τραχήλου, του κόλπου και των έξω γεννητικών οργάνων, με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος που ονομάζεται κολποσκόπιο, με σκοπό τη διερεύνηση πιθανών ανωμαλιών. Είναι βασική εξέταση και μαζί με το Τεστ Παπανικολάου αποτελούν τις κύριες μεθόδους πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Συγκεκριμένα προτείνεται από τον γυναικολόγο στα πλαίσια της τακτικής παρακολούθησης κάποιας ανωμαλίας στον τράχηλο της μήτρας, μετά από ένα τεστ ΠΑΠ με αφύσικες τιμές και εφόσον έχουν παρατηρηθεί σε υπέρηχο ή σε άλλη γυναικολογική εξέταση ανωμαλίες στην περιοχή του τραχήλου. Επιπλέον περιπτώσεις που η κολποσκόπηση επιλέγεται είναι στα κονδυλώματα και σε διάφορες φλεγμονές του τραχήλου.

 

Διαδικασία εξέτασης

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και εύκολη και δεν πονάει. Η γυναίκα βρίσκεται ξαπλωμένη στην ιατρική καρέκλα και με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα ο γιατρός μπορεί να έχει άμεση οπτική επαφή με τον τράχηλο και τον κόλπο. Το κολποσκόπιο τον βοηθάει, ώστε να ελέγξει πλήρως τον τράχηλο, τον κόλπο και τα έξω γεννητικά όργανα. Αν βρεθεί κάποιο ύποπτο εύρημα τότε η λήψη βιοψίας είναι απαραίτητη για να σταλεί για ιστολογική εξέταση.

 

Προετοιμασία

Πέρα από τις ημέρες περιόδου, η κολποσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη μέρα. Για καλύτερα αποτελέσματα, μην έρθετε σε σεξουαλική επαφή και μην κάνετε κολπικές πλύσεις.

 

Γιατί είναι σημαντική η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση επιτρέπει τη διάγνωση πολλών παθήσεων του τραχήλου και του κόλπου εν γένει, με κορυφαία όλων την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου σε πρώιμο στάδιο, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική θεραπεία.