Προληπτικός Έλεγχος

Οι περισσότερες κακοήθειες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος είναι δυνατόν να θεραπευθούν εξ ολοκλήρου εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως. Η πρόληψη και η συμμετοχή των γυναικών σε προληπτικές εξετάσεις είναι επομένως μείζονος σημασίας.

 

Στο ιατρείο μας προσφέρουμε ετήσιο προληπτικό έλεγχο που περιλαμβάνει, φυσική εξέταση, γυναικολογικό υπέρηχο, ψηλάφηση μαστών, τεστ Παπανικολάου και όπου χρειάζεται κολποσκόπηση. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων φυλάσσονται στο αρχείο μας και οι γυναίκες που παρακολουθούμε καλούνται ετησίως για τον καθιερωμένο έλεγχο.

 

Γυναικολογικός υπέρηχος

 

Ο υπέρηχος είναι η πιο συχνή απεικονιστική γυναικολογική εξέταση που μαζί με το τεστ Παπ, αποτελούν τον απαραίτητο προληπτικό ετήσιο έλεγχο για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας και άλλων αλλοιώσεων. Ο γυναικολογικός υπέρηχος, μπορεί να γίνει είτε διακολπικά είτε κοιλιακά (σε περίπτωση που η γυναίκα βρίσκεται σε μικρή ηλικία και δεν είναι σεξουαλικά ενεργή ακόμα). Είναι μία ασφαλής και άκρως απαραίτητη απεικόνιση της μήτρας, του ενδομητρίου, των ωοθηκών και βοηθάει τον γυναικολόγο να καταγράψει άμεσα όλες τις διαταραχές.

 

Ψηλάφηση ή υπέρηχος μαστών

 

Συνήθως μαζί με το τεστ Παπανικολάου ο γυναικολόγος θα ελέγξει και το στήθος, ψηλαφώντας το. Η ψηλάφηση μαστών μαζί με τον υπέρηχο μαστών αναδεικνύουν τυχόν ύποπτα σημάδια και αποτελούν την εξέταση εκλογής για την διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο, γι’ αυτό συνίσταται και ο ετήσιος επαναληπτικός υπέρηχος μαστών.

 

Τεστ Παπ

 

Το τεστ Παπ είναι η εξέταση κατά την οποία ανιχνεύονται τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, αν παρουσιάζουν ή όχι οποιασδήποτε μορφής δυσπλασίας. Με το τεστ παπ ανιχνεύεται ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τον τράχηλο, τον κόλπο ακόμα και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

 

Η προετοιμασία για την εξέταση είναι πολύ απλή. Η γυναίκα καλό είναι να αποφεύγει τις κολπικές πλύσεις και την σεξουαλική επαφή την προηγούμενη ημέρα. Η εξέταση γίνεται όλες τις ημέρες του κύκλου εκτός από την έμμηνο ρύση. Αν μαζί με το τεστ παπ γίνει και ψηλάφηση μαστών, καλό είναι να γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά την περίοδο. official zlibrary domain z library . Find free books

 

Κολποσκόπηση                

 

Όταν χρειάζεται, ο γυναικολόγος προτείνει κολποσκόπηση, για την περαιτέρω εξέταση του τραχήλου της μήτρας, με τη βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου, για την ύπαρξη υπερπλαστικών αγγείων. Συνήθως η εξέταση γίνεται μετά από παθολογικό τεστ παπ και η διάρκειά της δεν ξεπερνάει τα 20 λεπτά.