- Να τρώτε άφθονα φρούτα κα λαχανικά επειδή περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη του μωρόυ σας και φυτικές ίνες που βοηθούν την πέψη και τη δυσκοιλιότητα.
- Να προτιμούνται υδατάνθρακες που να μεταβολίζονται αργά. Προτιμάτε το ψωμί ολικής αλέσεως, και ψωμί σικάλεως. Οι πατάτες, το ρύζι, και τα ζυμαρικά έχουν σημαντική θέση της διατροφής της εγκύου αλλά θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται με μέτρο και να μην καταναλώνονται σε συνδυασμό με τροφές αυξημένες σε λίπος όπως λιπαρές σάλτσες ή τηγανιτά. Αποφεύγετε τη ζάχαρη και τις ζαχαρούχες τροφές όπως γλυκά, μπισκότα, σοκολάτες και σαχαρούχα ποτά όπως η Coca-Cola. Η ζάχαρη αποδίδει θερμίδες που μπορεί να μετατραπούν σε λίπος χωρίς όμως να προσφέρει κανένα οφέλιμο συστατικό στον οργανισμό.
- Να τρώτε κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά, τυρί, φασόλια επειδή είναι σημαντικές πηγές πρωτεϊνών και άλλων χρήσιμων στοιχείων.
- Καταναλώνετε καθημερινά γαλακτομικά προϊόντα όπως γάλα, τυριά, γιαούρτι που περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου.
- Αποφεύγετε τα λίπη και τα λιπαρά φαγητά. Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε πολύ περισσότερο λίπη απ’ ότι χρειάζεται. Το λίπος περιέχει πολλές θερμίδες και είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που συντελεί στην απόκτηση άχρηστου βάρους κατά την εγκυμοσύνη. Αποφύγετε τα τηγανητά (π.χ τηγανητές πατάτες), τις σαντιγύ και τις σοκολάτες. Μη χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα βουτύρου ή μαργαρίνης όταν αλείφετε το ψωμί σας και προσπαθείστε να αφαιρείτε το λίπος από το κρέας σας. Καταναλώνετε με μέτρο τυρόπιτες, πίτσες και άλλων ειδών πίτες και προτιμάτε γαλακτομικά προϊόντα που είναι ημίαποβουτηρωμένα.
- Υπάρχουν ωστόσο και καλά λιπαρά οξέα. Τα ψάρια περιέχουν πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος του μωρού σας. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να καταναλώνονται τέτοιες τροφές ιδίως κατά το τελευταίο τρίμηνο οπότε ο εγκέφαλος του εμβρύου αυξάνεται σε βάρος 4 με 5 φορές. Τα λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης που προέρχονται εκτός από τα έλαια κι από τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους περιέχουν επίσης απαραίτητα λιπαρά τα οποία αποτελούν συστατικά που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και πρέπει να λαμβάνει από τις τροφές.