Τι προκαλεί τις Πολυκυστικές Ωοθήκες;

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών πιστεύεται ότι σχετίζεται με μία ανικανότητα των ωοθηκών να παράγουν ορμόνες σε σωστές αναλογίες. Η υπόφυση ευαισθητοποιείται από τις διαταραχές των επιπέδων των ωοθηκικών ορμονών και εκλύει μη φυσιολογικά επίπεδα ωοθηλακιοποιητικής (FSH) και ωχρινοποιητικής ορμόνης (LH). Αυτό οδηγεί στη διαταραχή της ωρίμανσης τών ωοθηλακίων που παρ’ολο που αναπτύσσονται παραμένουν ανώριμα και δύσκολα συνήθως φτάνουν σε ωορρηξία. Αυτό με τη σειρά του θα δώσει πολλά από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τις πολυκυστικές ωοθήκες μεταξύ των οποίων και τις διαταραχές της περιόδου.

Η ινσουλίνη, η βασικότερη ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στό αίμα, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη παθογένεια του συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών. Εχει παρατηρηθεί ότι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες παράγουν αυξημένα ποσά ινσουλίνης ή η ινσουλίνη που παράγουν είναι λιγότερο ενεργή απ’ ότι συνήθως. Εικάζεται ότι η ινσουλίνη διαταράσει τη φυσιολογική ωρίμανση των ωοθηλακίων και επομένως την ωορρηξία. Οι διαταραχές επίσης της ινσουλίνης φαίνεται να είναι υπεύθυνες γιά τη δυσκολία αυτών των γυναικών πολλές φορές να χάσουν βάρος ενώ αντιθέτως να παίρνουν ευκολότερα. Οι γυναίκες επίσης αυτές με πολυκυστικές ωοθήκες, έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη ( ασθένεια όπου τα επίπεδα της γλυκόζης είναι ιδιαίτερα αυξημένα).

 • Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
 • Τι προκαλεί τις Πολυκυστικές Ωοθήκες;
 • Συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών
 • Διάγνωση
 • Μακροχρόνια Προβλήματα Υγείας
 • Αντιμετώπιση
  • Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και ηλικίας κύησης από την τελευταία περίοδο.
   Εισάγετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και τη διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσουμε την Πιθανή Μέρα Τοκετού καθώς και την εβδομάδα κύησης και τον μήνα τον οποίο διανύετε.
   Θα σας δώσουμε μια πιο ακριβή ένδειξη της πιθανής ημερομηνίας τοκετού σας όταν θα κάνετε την υπερηχογραφική σας εξέταση στις 7-10 εβδομάδες κύησης.

   Εισάγετε την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου:

   Εισάγετε την διάρκεια του κύκλου σας:

  • Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού
   Αν γνωρίζετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μπορείτε να την εισάγετε παρακάτω για να υπολογίσετε ποιά εβδομάδα κύησης έχετε συμπληρώσει μέχρι σήμερα.

   Εισάγετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού:

  • Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Εισάγεται την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και την διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας.

   Πρώτη Ημέρα Τελευταίας Περιόδου:

   Κύκλος Περιόδου: