Συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

Τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να είναι παρόντα από τα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου μιάς γυναίκας ή να ακολουθήσουν αργότερα. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε ένταση από γυναίκα σε γυναίκα και περιλαμβάνουν:

Διαταραχές της περιόδου 

Η παραγωγή ορμονών σε μη σωστές αναλογίες από τις δύο ωοθήκες και από την υπόφυση μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα διαταραχή της ωορρηξίας ή αναστολή της ωορρηξίας εξ’ολοκλήρου. Η περίοδος τότε μπορεί να γίνει ακανόνιστη που να συνεπάγεται πολλές φορές απώλεια αίματος πολύ μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη. Η περίοδος επίσης μπορεί να συμβαίνει μετά από μεγάλα διαστήματα περισσότερο των σαράντα ημερών ή μπορεί και να μη συμβαίνει καθόλου. Ένα μικρό ποσοστό των γυναικών αναφέρει επίσης πόνο στην κάτω κοιλία που μπορεί να σχετίζεται με το αποτέλεσμα των ορμονών στη ροή του αίματος δια μέσου των πυελικών φλεβών.

Υπογονιμότητα

Η διαταραχή της ωορρηξίας συνήθως σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη. Αν επιπλέον ωορρηξία δεν συμβαίνει καθόλου, τότε κάποια φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί κύηση. Επομένως γυναίκες με ακανόνιστους κύκλους που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν θα έχουν καλύτερες πιθανότητες αν ο κύκλος τους επανέρθει στα φυσιολογικά πλαίσια. Αυξημένη συχνότητα αυτόματων αποβολών. Η αυτόματη αποβολή είναι ένα ατυχές γεγονός που για τα περισσότερα ζευγάρια συμβαίνει χωρίς να υπάρχει κανένας προδιαθεσικός παράγοντας. Όσον αφορά όμως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών οι γυναίκες που έχουν αυτό το πρόβλημα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτόματης αποβολής. Αυτό φαίνεται να σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα της ωχρινοποιητικής ορμόνης (LH)που παρεμποδίζουν τη σωστή ωρίμανση του ωαρίου μέσα στο ωοθυλάκιο και ίσως και την εμφύτευσή του εμβρύου στη μήτρα της μητέρας.

Αυξημένη τριχοφυία και ακμή

​Μία από τις ορμόνες που εκκρίνονονται από τις ωοθήκες σε όλες τις φυσιολογικές γυναίκες είναι και η τεστοστερόνη, η οποία είναι η πιο χαρακτηριστική «ανδρική ορμόνη». Η ορμόνη αυτή κυκλοφορεί τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσουνε ακμή στο πρόσωπο ή στην πλάτη ή ανεπιθύμητη τριχοφυία στο πρόσωπο, στο στήθος, στα χέρια και στα πόδια. Στις γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που βρίσκονται στους άνδρες. Ωστόσο είναι καμιά φορά υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα στις γυναίκες. Η ορμονική διαταραχή που χαρακτηρίζει το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες επιδεινώνεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και παρατηρείται πολύ πιο συχνά στις γυναίκες οι οποίες είναι παχύσαρκες από εκείνες που έχουν το σωστό βάρος για το ύψος τους.​

 • Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
 • Τι προκαλεί τις Πολυκυστικές Ωοθήκες;
 • Συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών
 • Διάγνωση
 • Μακροχρόνια Προβλήματα Υγείας
 • Αντιμετώπιση
  • Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και ηλικίας κύησης από την τελευταία περίοδο.
   Εισάγετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και τη διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσουμε την Πιθανή Μέρα Τοκετού καθώς και την εβδομάδα κύησης και τον μήνα τον οποίο διανύετε.
   Θα σας δώσουμε μια πιο ακριβή ένδειξη της πιθανής ημερομηνίας τοκετού σας όταν θα κάνετε την υπερηχογραφική σας εξέταση στις 7-10 εβδομάδες κύησης.

   Εισάγετε την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου:

   Εισάγετε την διάρκεια του κύκλου σας:

  • Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού
   Αν γνωρίζετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μπορείτε να την εισάγετε παρακάτω για να υπολογίσετε ποιά εβδομάδα κύησης έχετε συμπληρώσει μέχρι σήμερα.

   Εισάγετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού:

  • Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Εισάγεται την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και την διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας.

   Πρώτη Ημέρα Τελευταίας Περιόδου:

   Κύκλος Περιόδου: