Τι είναι οι κύστες ωοθηκών;

Οι ωοθήκες είναι σημαντικά όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας. Κάθε γυναίκα έχει δύο ωοθήκες που βρίσκονται στα πλάγια και προς τα πίσω της μήτρας.

Το μέγεθος της κάθε ωοθήκης είναι όσο περίπου ενος καρυδιού. Οι ωοθήκες παράγουν τα ωάρια που αποτελούν τα γεννητικά κύτταρα της γυναίκας που μετά από τη γονιμοποίησή τους από το σπερματοζωάριο σχηματίζουν το έμβρυο. Οι ωοθήκες επίσης παράγουν σημαντικές ορμόνες του γυναικείου συστήματος που ελέγχουν τον έμμηνο κύκλο της γυναίκας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό κάθε μήνα μικρές κύστες να αναπτύσσονται στην επιφάνεια της μιας ή και των δύο ωοθηκών. Αυτές οι κύστες που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 2 εκατοστά, είναι απολύτως αθώες και στη μεγάλη πλειοψηφία τους εξαφανίζονται απο μόνες τους σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Άλλες πάλι μπορεί να επιμένουν και να χρειάζονται κάποιο είδος παρακολούθησης ή αντιμετώπισης.

Οι κύστες στις ωοθήκες είναι αρκετά συχνές ανάμεσα στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι περισσότερες κύστες της ωοθήκης είναι αποτέλεσμα των αλλαγών των επιπέδων ορμονών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου και την παραγωγή και απελευθέρωση των ωαρίων απο τις ωοθήκες. Κάποια γυναίκα μπορεί να αναπτύξει μια ή περισσότερες κύστες πάνω στις ωοθήκες της. Το μέγεθος των κυστών της ωοθήκης μπορεί να ποικίλλει σε μέγεθος απο το μέγεθος ενος μπιζελιού μέχρι το μέγεθος ενος πορτοκαλιού. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κυστών ωοθηκών και κάθε τύπος μπορεί να δώσει διαφορετικά συμπτώματα. Όλες οι κύστες μπορεί να σπάσουν, να περιστραφούν και να προκαλέσουν, πόνο ή να δώσουν κάποια αιμορραγία μέσα στο υγρό που περιέχουν. Οι περισσότερες κύστες είναι καλοήθεις, ένα μικρό ποσοστό ωστόσο μπορεί να είναι κακοήθεις. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα αυξήσουν την υποψία για κάποια κακοήθεια. Αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με τη μορφολογία της κύστης στην υπερηχογραφική εξέταση, την ηλικία της γυναίκας, το οικογενειακό ιστορικό καθώς και το ιστορικό κακοήθειας στην ίδια τη γυναίκα.

 • Τι είναι οι κύστες ωοθηκών;
 • Τύποι κυστών ωοθήκης
 • Μπορεί μια κύστη ωοθήκης να είναι καρκίνος;
 • Συμπτώματα
 • Διάγνωση
 • Αντιμετώπιση & Θεραπεία
  • Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και ηλικίας κύησης από την τελευταία περίοδο.
   Εισάγετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και τη διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσουμε την Πιθανή Μέρα Τοκετού καθώς και την εβδομάδα κύησης και τον μήνα τον οποίο διανύετε.
   Θα σας δώσουμε μια πιο ακριβή ένδειξη της πιθανής ημερομηνίας τοκετού σας όταν θα κάνετε την υπερηχογραφική σας εξέταση στις 7-10 εβδομάδες κύησης.

   Εισάγετε την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου:

   Εισάγετε την διάρκεια του κύκλου σας:

  • Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού
   Αν γνωρίζετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μπορείτε να την εισάγετε παρακάτω για να υπολογίσετε ποιά εβδομάδα κύησης έχετε συμπληρώσει μέχρι σήμερα.

   Εισάγετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού:

  • Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Εισάγεται την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και την διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας.

   Πρώτη Ημέρα Τελευταίας Περιόδου:

   Κύκλος Περιόδου: