Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί μιά μακροχρόνια κατάσταση που όμως τα συμπτώματα και οι πιθανές επιπλοκές του μπορούν να αντιμετωπιστόυν με διάφορα μέσα. Η θεραπεία βασίζεται στα συμπτώματα και στην επιθυμία ή όχι γιά εγκυμοσύνη στο εγγύς μέλλον.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Το κλειδί γιά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών φαίνεται να είναι η ελάττωση των επιπέδων της ινσουλίνης. Η καθημερινή άσκηση βοηθά στη καύση της γλυκόζης από τα μυικά κύτταρα χωρίς την ανάγκη ινσουλίνης ελαττώνοντας έτσι τα επίπεδα της. Η απώλεια βάρους επίσης μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης βοηθώντας την ωορρηξία να ξαναρχίσει. Περιορισμός των υδατανθράκων (ζυμαρικά, ψωμί, πατάτες γλυκά) θα βοηθήσει στην ελάττωση των επιπέδων ινσουλίνης και βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.

Ιατροφαρμακευτική Αγωγή

​Αυτή εξαρτάται από τα συμπτώματα και τις προτεραιότητες της γυναίκας που έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μερικές γυναίκες μπορεί να τους δωθούν φάρμακα που ελαττώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης. Στις γυναίκες με διαταραχές της περιόδου που δεν έχουν καμία επιθυμία να τεκνοποιήσουν στο εγγύς μέλλον το αντισυλληπτικό χάπι προσφέρει την πιο εφικτή λύση. Το χάπι θα προσφέρει έναν κανονικό κύκλο (παρόλα αυτά τεχνητό) και φυσιολογική απώλεια αίματος κάθε μήνα. Γυναίκες οι οποίες δεν θέλουνε να χρησιμοποιήσουνε το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να τους συστήσει ο γιατρός τους θεραπεία που βασίζεται πάνω σε προγεσταγόνο χάπι που συνήθως παίρνεται για δώδεκα η και περισσότερες μέρες σε κάθε κύκλο. Μερικά αντισυλληπτικά χάπια επίσης μπορούν να βοηθήσουν στο περιορισμό της τριχοφυίας. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα που ελαττώνουν την αύξηση των νέων τριχών. Ωστόσο πιό θεαματικά αποτελέσματα έχουν οι κοσμιτικές θεραπείες ( ηλεκτρόλυση, laser κ.ά).

Οι γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας που ενδιαφέρονται να κάνουν παιδιά και έχουν διαταραγμένη ωορρηξία μπορεί να τους δωθούν φάρμακα που προκαλούν ωορρηξία.
 • Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
 • Τι προκαλεί τις Πολυκυστικές Ωοθήκες;
 • Συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών
 • Διάγνωση
 • Μακροχρόνια Προβλήματα Υγείας
 • Αντιμετώπιση
  • Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και ηλικίας κύησης από την τελευταία περίοδο.
   Εισάγετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και τη διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσουμε την Πιθανή Μέρα Τοκετού καθώς και την εβδομάδα κύησης και τον μήνα τον οποίο διανύετε.
   Θα σας δώσουμε μια πιο ακριβή ένδειξη της πιθανής ημερομηνίας τοκετού σας όταν θα κάνετε την υπερηχογραφική σας εξέταση στις 7-10 εβδομάδες κύησης.

   Εισάγετε την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου:

   Εισάγετε την διάρκεια του κύκλου σας:

  • Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού
   Αν γνωρίζετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μπορείτε να την εισάγετε παρακάτω για να υπολογίσετε ποιά εβδομάδα κύησης έχετε συμπληρώσει μέχρι σήμερα.

   Εισάγετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού:

  • Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Εισάγεται την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και την διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας.

   Πρώτη Ημέρα Τελευταίας Περιόδου:

   Κύκλος Περιόδου: