Τοκετός στο νερό

Ο τοκετός στο νερό είναι μια μέθοδος γέννησης του μωρού σε μία μικρή πισίνα με νερό στη θερμοκρασία σώματος της μητέρας (37ο C). Το μωρό έχει ζήσει στο υγρό περιβάλλον του αμνιακού σάκου μέσα στη μήτρα της μητέρας για 9 μήνες επομένως η γέννα σε ένα παρόμοιο περιβάλλον όπου προσομοιάζονται οι συνθήκες της ενδομήτριας ζωής μπορεί να το βοηθήσει να περάσει πιο ομαλά στις καινούργιες συνθήκες που επικρατούν έξω από την κοιλιά της μητέρας του.

Η χρήση του νερού έχει επίσης και ευεργετικά πλεονεκτήματα για τις μητέρες όπως:

  • Οι μητέρες έχουν την δυνατότητα να χαλαρώσουν ανάμεσα στις ωδίνες του τοκετού και να αισθάνονται μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
  • ​Το χλιαρό νερό μπορεί να καταργήσει την ανάγκη για πιο συμβατικές μεθόδους ανακούφισης του πόνου όπως φάρμακα και επισκληρίδιο αναισθησία.
  • Ο τοκετός μέσα στο νερό μειώνει τη συχνότητα του τραυματισμού του περινέου.
  • Θα μπορούσε ακόμη και να επιταχύνει την εξέλιξη του τοκετού.

Ο ιατρός Μιχάλης Λαζανάκης και η Fiona McIntosh έχουν σημαντική εμπειρία τοκετού στο νερό, από την εργασία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και εδώ στην Ελλάδα και είχαν την χαρά να βιώσουν την εμπειρία της γέννησης του δεύτερου παιδιού τους με αυτόν τον τρόπο. Στηρίζουν τις γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν στο νερό και είναι πρόθυμοι να προσφέρουν καθοδήγηση σε εκείνες που αναζητούν τέτοια επιλογή. Όταν ένα ζευγάρι εκφράσει την επιθυμία να γεννηθεί το μωρό τους μέσα στο νερό ο γιατρός Μιχάλης Λαζανάκης θα εκτιμήσει αν η κατάσταση της υγείας της εγκύου και του μωρού της επιτρέπει τέτοια επιλογή ή υπάρχουν παράγοντες (π.χ υπέρταση κύησης, σακχαρώδης δαβήτης, υπολειπόμενη ανάπτυξη εμβρύου) που μια τέτοια επιλογή θα πρέπει να αποθαρρυνθεί. Στη συνέχεια η Fiona θα οργανώσει μια επιπλέον συνάντηση με το ζευγάρι για να το ενημερώσει και να το προετοιμάσει.

​Η επιλογή του τοκετού στο νερό είναι υπόθεση της γυναίκας. Αν την επιλέξετε και στην πορεία διαπιστώσετε ότι δεν σας ταιριάζει μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να επιλέξετε να βγείτε από το νερό και να συνεχίσετε με πιο συμβατικούς τρόπους.