Fiona McIntosh

Η Fiona McIntosh ειναι διπλωματούχος νοσηλεύτρια και διπλωματούχος μαία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Σχολή Μαιών και Νοσηλευτριών της Γλασκώβης, στη Σκωτία. Είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Μαιών της Μεγάλης Βρετανίας και κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως μαία στην Ελλάδα από το 2004. Μετά από την αποφοίτηση της, εργάστηκε σε ένα από τα πιό αναγνωρισμένα και πολυάσχολα Νοσοκομεία του Λονδινου, το Royal Free Hospital. Κατά τη δεκαετή θητεία της στο Νοσοκομείο αυτό, προήχθε σε Sister Midwife και σε Clinical Midwifery Manager της κλινικής επιτόκων.Οι τομείς ευθύνης της ήταν να διευθύνει και να υποστηρίζει τις δραστηριότητες μίας ομάδας Μαιών, να οργανώνει και να κατευθύνει μαθήματα τοκετού και λοχείας στις μητέρες που σχεδίαζαν να γεννήσουν στο Νοσοκομείο ή στο σπίτι. Στην Αίθουσα Τοκετού ο ρόλος ήταν να εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της και τη συνεργασία μεταξύ ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Εκτός από την διεκπαιρέωση φυσιολογικών τοκετών και τη φροντίδα εγκύων σε κυήσεις υψηλού κινδύνου, έχει πραγματοποιήσει ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό τοκετών μέσα στο νερό καθώς και σε σπίτια των μέλλουσων μητέρων. Στην άσκηση του επαγγέλματος της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της κίνησης, των εναλλακτικών θέσεων τοκετού, σε τεχνικές χαλάρωσης και «απεικόνισης» και σε εναλλακτικές θεραπείες ως μέσα επίτευξης φυσιολογικού τοκετού. Εργάστηκε επίσης σαν Midwifery Manager για τη βελτίωση των κανονισμών του νοσοκομείου που αφορούσαν την ασφάλεια των γυναικών και των μωρών τους.

Παράλληλα με τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, συνέχισε τις σπουδές της πάνω στις σύγχρονες πρακτικές της Μαιευτικής στο South Bank University του Λονδίνου απ’ όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό της Δίπλωμα. To 1999 η Φιόνα μεταγράφηκε στη μαιευτική μονάδα του St John’s and St Elizabeth Hospital. Αυτή είναι μιά φημισμένη ιδιωτική μαιευτική μονάδα του Λονδίνου η οποία προσφέρει μια μοναδική υπηρεσία στις μέλλουσες μητέρες που ψάχνουν για μια υποστηρικτική και ολιστική προσέγγιση στον τοκετό του μωρού τους. Κατά το διάστημα της υπηρεσίας της στο Νοσοκομείο αυτό, εναρμονίστηκε εύκολα με τη φιλοσοφία του όπου στόχος ήταν η επίτευξη φυσιολογικού τοκετού μέσα σε ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον γιά τη μέλλουσα μητέρα με όσο το δυνατόν πιό διακριτική ιατρική παρέμβαση. Η καθημερινή δραστηριότητα της ήταν η οργάνωση μαθημάτων τοκετού και λοχείας και η υποστήριξη των γυναικών στην επίτευξη φυσιολογικού τοκετού ή εκείνων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις και επιθυμούσαν να γεννήσουν μέσα στο νερό. H Fiona επίσης σε αυτή τη Μονάδα είχε το διευθυντικό ρόλο της Supervisor of Midwives. Αυτός ο ρόλος περιελάμβανε την επιτήρηση και την διευκόλυνση του άριστου επαγγελματισμού της ομάδας μαιών που διεύθυνε. Αφορούσε επίσης τη συμμετοχή στη δημιουργία και βελτίωση πρωτοκόλων και αρχών δράσης της Μονάδας που σχετίζονταν με την ασφάλεια κατά τον τοκετό των μέλλουσων μητέρων και των μωρών τους.

Η Fiona μετακόμισε στην Αθήνα, στις αρχές του 2004 και μαζί με τον σύζυγο της, τον Μιχαηλ Λαζανακη, οργάνωσαν το μαιευτικό και γυναικολογικό τους ιατρείο. Η Fiona χρησιμοποιεί την εμπειρία που απόκτησε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εφαρμόζει τις αρχές που προαναφέρθηκαν παραπάνω στην δουλειά της στην Αθήνα. Σε συνεργασία με τον Μιχάλη Λαζανάκη, η Fiona παρακολουθεί όλες τις γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η παρακολούθηση αυτή περιλαμβάνει την φροντίδα που προηγείται του τοκετού όπως είναι η προετοιμασία των ζευγαριών με μαθήματα τοκετού και με γενικές συμβουλές για την φροντίδα των βρεφών μετά τη γέννηση. Η Φιόνα βρίσκεται πάντα δίπλα στην μητέρα που βρίσκεται σε τοκετό και υποστηρίζει τις πρακτικές και ψυχολογικές της ανάγκες σε στενή συνεργασία με την ιατρική μέριμνα του Μιχάλη Λαζανάκη. Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Νοσοκομείο, επισκέπτεται το ζευγάρι και προσφέρει συμβουλές για τον θηλασμό και τη σίτηση του βρέφους.