Ινομυώματα & Εγκυμοσύνη

‘Ενας σημαντικός αριθμός εγκύων θα έχουν επίσης ινομυώματα στη μήτρα τους που όμως δεν θα προκαλέσουν προβλήματα σε αυτές ή τα μωρά τους. Ωστόσο είναι συχνό τα ινομυώματα να αυξάνουν σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάτι τέτοιο οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα ορμονών της κύησης αλλά και στην αύξηση της ροής του αίματος στη μήτρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η αύξηση των ινομυωμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση του σωματικού βάρους προκαλεί επιπλέον δυσανεξία, πόνο και πιεστικά συμπτώματα στη γυναίκα. Τα ινομυώματα μετά το τέλος της εγκυμοσύνης και την επιστροφή στις φυσιολογικές συνθήκες θα ελαττωθούν τελικά σε μέγεθος.

Αν και τα ινομυώματα συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα στην έγκυμοσύνη, η συχνότητα κάποιων επιπλοκών είναι συχνότερη όταν αυτά είναι παρόντα απ’ ότι όταν δεν είναι. Τα ινομυώματα αυξάνουν τον κίνδυνο για πρώιμη αποβολή, για πρόωρο τοκετό και για προβολή προς το τέλος της εγκυμοσύνης του μωρού με το ισχύο αντί με το κεφάλι. Σπανιότερα ένα μεγάλο ινομύωμα μπορεί να σταθεί εμπόδιο ως προς την έξοδο της μήτρας και να εμποδίσει τον τοκετό. Σε μια τέτοια περίπτωση η καισαρική τομή θα ξεπεράσει το πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμα και κάποιο μεγάλο ινομύωμα θα μετακινηθεί από τα τοιχώματα της πορείας της κοιλότητας της μήτρας όπου θα περάσει το μωρό. Γυναίκες με μεγάλα ινομυώματα μπορεί συχνά επίσης να έχουν μεγάλη απώλεια αίματος μετά τον τοκετό.

Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καμία θεραπεία για τα ινομυώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν ωστόσο υπάρχουν συμπτώματα όπως πόνος ή δυσανεξία, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ανάπαυση και χρήση κάποιων αναλγητικών φαρμάκων. Μερικές γυναίκες με ινομυώματα αν ο πόνος είναι ιδιαίτερα οξύς μπορεί να χρειαστεί να μείνουν μέσα στο νοσοκομείο για να έχουν κατάλληλη αντιμετώπιση του πόνου.

 • Τι είναι τα ινομυώματα;
 • Συμπτώματα
 • Επιπλοκές
 • Ινομυώματα & Εγκυμοσύνη
 • Θεραπεία
 • Διάγνωση
  • Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και ηλικίας κύησης από την τελευταία περίοδο.
   Εισάγετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και τη διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσουμε την Πιθανή Μέρα Τοκετού καθώς και την εβδομάδα κύησης και τον μήνα τον οποίο διανύετε.
   Θα σας δώσουμε μια πιο ακριβή ένδειξη της πιθανής ημερομηνίας τοκετού σας όταν θα κάνετε την υπερηχογραφική σας εξέταση στις 7-10 εβδομάδες κύησης.

   Εισάγετε την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου:

   Εισάγετε την διάρκεια του κύκλου σας:

  • Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού
   Αν γνωρίζετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μπορείτε να την εισάγετε παρακάτω για να υπολογίσετε ποιά εβδομάδα κύησης έχετε συμπληρώσει μέχρι σήμερα.

   Εισάγετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού:

  • Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Εισάγεται την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και την διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας.

   Πρώτη Ημέρα Τελευταίας Περιόδου:

   Κύκλος Περιόδου: