Φυσιολογική Εγκυμοσύνη

Θα μπορούσα να ταξιδέψω με αεροπλάνο όταν θα είμαι έγκυος;

Ναι, θα μπορείτε να πετάξετε με την προϋπόθεση ότι η εγκυμοσύνη σας δεν παρουσίαζει κάποιες επιπλοκές. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν να κάνετε κάποια κράτηση. Οι αεροπορικές εταιρίες επιτρέπουν στις έγκυες να πετάξουν μέχρι τις 32 εβδομάδες και κάποιες μέχρι 36 με ιατρικό σημείωμα. Αυτό μπορείτε να το επιβεβαιώσετε με την εταιρεία που προτίθεστε να πετάξετε. Συνήθως η εταιρεία θα ζητήσει κάποιο ιατρικό σημείωμα που θα περιγράφει ότι δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη για το αεροπορικό ταξίδι. Οταν θα ταξειδεύετε θα πρέπει να φοράτε ελαφριά και άνετα ρούχα και επίπεδα παπούτσια. Θα πρέπει επίσης τουλάχιστον κάθε 1 ώρα να περπάτε στην καμπίνα του αεροπλάνου. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιες αντιθρομβωτικές κάλτες που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία. Κατά τη διάρκεια της πτήσης θα πρέπει να πίνετε συχνά νερό ή άλλα ροφήματα και να αποφεύγετε το αλκοόλ. Σε ειδικές περιπτώσεις που θα σας ενημερώσει ο γιατρός σας θα χρειαστεί ίσως και κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Θα πρέπει να παίρνω συμπληρώματα βιταμινών εγκυμοσύνης;

​​Τα συμπληρώματα βιταμινών εγκυμοσύνης μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμες για αρκετές γυναίκες που δεν μπορούν να ακολουθήσουν πιστά ισορροπημένη διατροφή . Η κύρια διαφορά τους από τις πολυβιταμίνες είναι ότι περιέχουν αυξημένες ποσότητες σιδήρου και φυλλικού οξέος. Η συνηθισμένη δίαιτα της μέσης γυναίκας δεν περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου για να καλύψει τις ανάγκες της εγκυμοσύνης ενώ το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο ιδίως το πρώτο τρίμηνο κατά τον σχηματισμό του εμβρύου.

Θα μπορούσα να συνεχίσω να ασκούμαι κατά την εγκυμοσύνη;

Ναι, κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε πρόβλημα αν έχετε συνηθίσει να ασκήστε πριν την εγκυμοσύνη. Αποφύγετε ωστόσο επικίνδυνες δραστηριότητες όπως βουνίσιο ή θαλάσσιο σκι, θαλάσσια σπορ, ιππασία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε κάποια αμφιβολία. Ενα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σωστό βάρος εγκυμοσύνης υπό έλεγχο και να αναπτύξετε τις αντοχές σας που θα αποδειχτεί χρήσιμο κατά τον τοκετό. Ακολουθήστε ένα τέτοιο πρόγραμμα σε σταθερή βάση και μην το παρακάνετε. Θα πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά και να ελέγχετε τον παλμό σας ώστε αυτός να μην ξεπερνάει τις 140 σφύξεις το λεπτό. Εναλλακτικά αν δεν μπορείτε να διατηρήσετε ένα ευχάριστο επίπεδο συζήτησης κατάτη διάρκεια της άσκησης αυτό τότε μπορεί να σημαίνει ότι το έχετε παρακάνει. Ιδανικοί τρόποι άσκησης κατά την εγκυμοσύνη είναι το περπάτημα, το κολύμπι και η yoga. Αν διαπιστώσετε κάποια κολπική αιμορραγία, πόνο στη κοιλιά, ξαφνική δύσπνοια ή ζαλάδα ή σημαντική απώλεια υγρών από τον κόλπο διακόψτε την άσκηση αμέσως και συμβουλευτείτε την μαία ή τον γιατρό σας.

Θα μπορούσα να αποφύγω τις ραγάδες κατά την εγκυμοσύνη;

​Οι ραγάδες στην εγκυμοσύνη αφορούν περίπου το 70-90% των εγκύων γυναικών. Υπάρχουν πολύ παράγοντες που θα καθορίσουν αν μια γυναίκα θα παρουσιάσει ραγάδες ή όχι. Αυτοί είναι κυρίως:

  • η κληρονομικότητα ( κυρίως αν η μητέρα ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας έχει αναπτύξει ραγάδες στην εγκυμοσύνη).
  • απότομη αύξηση του σωματικού βάρους
  • το λευκό ή το ξηρό δέρμα και
  • οι πολλαπλές εγκυμοσύνες.

​Για να αποφύγει μια γυναίκα τις ραγάδες θα πρέπει να αποφύγει την απότομη αύξηση του σωματικού βάρους, να τρώει σωστά και ισορροπημένα, να πίνει πολλά υγρά και να αποφεύγει το καφέ και το τσάϊ. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιεί κάποια ενυδατική κρέμα ή έλαιο για να αποφύγει την ξηρότητα και τη φαγούρα βοηθώντας έτσι την ελαστικότητα του δέρματος.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη λοχείας;

Οι περισσότερες γυναίκες 2-3 ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού τους μπορεί να περάσουν μια κατάσταση ψυχολογικής επιβάρυνσης που με τον αγγλικό όρο αναφέρεται ως « baby blues». Η κατάσταση αυτή μπορεί να εκδηλώνεται με συμπτώματα που περιλαμβάνουν απρόβλεπτα δάκρυα, ευερεθιστότητα, θυμό , εξάντληση, άγχος και δυσκολία στον ύπνο. Οι ορμόνες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην κατάσταση αυτή σε συνδυασμό επίσης με το άγχος που διακατέχει τη μητέρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νεογέννητου μωρού της. Αν και η παραπάνω κατάσταση είναι πολύ συχνή ένα μικρό ποσοστό των γυναικών θα βιώσει σοβαρή κλινική μορφή της κατάθλιψης της λοχείας. Αυτή η κατάσταση που μπορεί να εξελλιχθεί σε πολύ σοβαρή χαρακτηρίζεται από χειροτέρευση των παραπάνω συμπτωμάτων που κρατάνε παραπάνω από 2-3 εβδομάδες. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί εβδομάδες μετά την γέννηση του μωρού. Εάν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση συνιστάται να γίνεται συζήτηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και πριν τον τοκετό. Τέτοιοι προδιαθεσικοί παράγοντες αφορούν ιστορικό κατάθλιψης, άγχους, επεισόδιων πανικού, ή ταλαιπωρία με έμμονες ιδέες. яндекс

Καταστάσεις που μπορεί να προδιαθέσουν σε κατάθλιψη λοχείας:

  • Οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης.
  • Ενδοσυζυγικές συγκρούσεις.
  • Προηγούμενο επεισόδιο κατάθλιψης λοχείας.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση ως γονέας.
  • Μητέρα χωρίς σύντροφο.
  • «Τελειομανείς» γυναίκες.
  • Ορμονικές διαταραχές (ιστορικό ευερεθιστότητας πριν την περίοδο, θυρεοειδοπάθεια, κ.α.).

Πότε πρέπει η γυναίκα να πιάνει κάποια ιατρική βοήθεια:

  • Οταν τα συμπτώματα επιμένουν για πάνω από 2-3 εβδομάδες από τη γέννηση του μωρού.
  • Οταν η συζήτηση με το στενό της περιβάλλον σε σχέση με το πως αισθάνεται δεν φαίνεται να βοηθά.
  • Οταν τις απαιτήσεις της καθημερινότητας τις βλέπει ανυπέρβλητες.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Η κατάσταση της κατάθλιψης της λοχείας είναι μια κατάσταση απόλυτα διορθώσιμη. Αναζητήστε υποστήριξη και επαγγελματική βοήθεια.

Ποια θα πρέπει να είναι η αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί μία περίοδο στη ζωή μιάς γυναίκας όπου θα έπρεπε να καταναλώνει τροφή για δύο. Οι ανάγκες για περισσότερες ημερήσιες θερμίδες συμβαίνει μόνο στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Οι παραπάνω θερμίδες που πρέπει να καταναλώνετε τότε είναι περίπου 200-300 ημηρεσίως. Δεν πρέπει να ξεχνά φυσικά κανείς ότι οι απαιτήσεις του οργανισμού ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες ποικίλλουν και σε μερικές περιπτώσεις δεν ισχύει η παραπάνω οδηγία. Αν υπάρχουν περισσότερα από ένα μωρά, αν το βάρος σας πριν την εγκυμοσύνη ήταν λιγότερο από το κανονικό ή εάν διανύετε ακόμα την εφηβεία, τότε θα υπάρχει ανάγκη για περισσότερες θερμίδες. Αν αντιθέτως ήσασταν ήδη υπέρβαρη πριν μείνετε έγκυος, τότε θα ήταν σκόπιμο να περιοριστεί η αύξηση του βάρους σας μέχρι το τελευταίο τρίμηνο.

Το βάρος που πρέπει να πάρει μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη εξαρτάται από το αν είναι φυσιολογικού σωματικού βάρους πριν την εγκυμοσύνη, λιποβαρής, υπέρβαρη ή παχύσαρκη. Η σωστή κατάταξη σε αυτές τις κατηγορίες υπολογίζεται με βάση τον δείκτη μάζας του σώματος που υπολογίζεται από το τετράγωνο του βάρους σε κιλά δια του ύψους σε εκατοστά. Ετσι λοιπόν η συνιστώμενη αύξηση του βάρους σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος της γυναίκας, αναγράφετε στον κατώτερο πίνακα.

Δείκτης Μάζας Σώματος Συνιστώμενη Αύξηση Βάρους

Λιγότερο του 19 (λιποβαρής) 12,5 –18 Kgr 19-26 (φυσιολογική) 11,5-16 Kgr. 27-30 (υπέρβαρη) 7-11,5 Kgr. 30 και άνω 7 Kgr. ή λιγότερο Σε περίπτωση διδύμων η μέση αύξηση του βάρους θα πρέπει να είναι περίπου 15-20 Kgr. και σε τρίδυμα 20-23 Kgr. Το βάρος που αποκτά μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη κατανέμεται 40 % στο έμβρυο, 20% στο αίμα, 10% στο αμνιακό υγρό, 10% στη μήτρα, 10% στον πλακούντα και 10% στους μαστούς. Η αύξηση του βάρους της γυναίκας είναι φτωχή μέθοδος της εκτίμησης της ανάπτυξης του μωρού. Αυτή γίνετε αποτελεσματικότερα με την εκτίμηση του ύψους του πυθμένα της μήτρας και εάν υπάρχει αμφιβολία με υπερηχογραφικό έλεγχο.

Το βάρος της μητέρας μετά την εγκυμοσύνη

​Μέσα στον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση του μωρού τους οι περισσότερες γυναίκες χάνουν περίπου τα δύο τρίτα του βάρους που είχαν αποκτήσει. Το υπόλοιπο το χάνει σιγά σιγά τους επόμενους μήνες για να εξασφαλιστεί η καλή παραγωγή γάλακτος. Πολλές μητέρες ανησυχούν για το βάρος τους, αλλά με υγιεινή διατροφή το βάρος τους θα μειωθεί σταδιακά. Κάθε γυναίκα μετά τη γέννηση του μωρού της παίρνει το δικό της χρόνο για να ανακτήσει το βάρος που είχε πριν την εγκυμοσύνη της, και οι διατροφικές συνήθειες ποικίλλουν ευρέως. Για πολλές είναι εύκολο να χάσει τα πρώτα δύο τρίτα του βάρους που έχουν αποκτηθεί, ενώ είναι δύσκολο να μετατοπίσει το τελευταίο τρίτο. Σε κάθε περίπτωση, μια αργή απώλεια είναι προτιμότερη για να διατηρηθεί η παροχή του γάλακτος. Ο στόχος να επανακτήσει το βάρος που είχε πριν την εγκυμοσύνη σε έξι έως δώδεκα μήνες είναι ρεαλιστικός – ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή και τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει και να αυξήσετε το αίσθημα της ευεξίας.