Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθη μορφώματα της μήτρας. Μπορεί κανείς να τα φανταστεί σαν μπάλες απο μυικό ιστό που το μέγεθος τους μπορεί να ποικίλει από τις διαστάσεις ενός μπιζελιού μέχρι ενός μεγάλου πεπονιού. Σχηματίζονται από τις μυικές στοιβάδες της μήτρας και αποτελούν τους πιο συνηθισμένους όγκους που βρίσκονται μέσα στην πύελο της γυναίκας. Ο όρος όγκος δεν πρέπει να μας φοβίζει γιατί αυτά τα μορφώματα είναι καλοήθη, δηλαδή δεν είναι καρκίνοι. Τα ινομυώματα υπάρχουν τουλάχιστον στο 25% περίπου των γυναικών. Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που έχουν ινομυώματα δεν το γνωρίζουν γιατί συνήθως το μέγεθός τους είναι μικρό ή δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα. Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα εξαιτίας του μεγέθους τους, του αριθμού τους ή της εντόπισης τους.

Τα ινομυώματα είναι πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας 30 ως 40 ετών αλλά μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι πιο συχνά στις γυναίκες της μαύρης φυλής απ’ ότι της λευκής. Στις γυναίκες της μαύρης φυλής συμβαίνει να υπάρχουν σε νεαρότερη ηλικία και συνήθως αυξάνονται πιο γρήγορα. Παρόλο που τα ινομυώματα είναι αρκετά συχνά δεν είναι ξεκάθαρο τι τα προκαλεί. Τα οιστρογόνα που είναι και κατεξοχήν ορμόνες της γυναίκας φαίνεται να συντελούν στην αύξησή τους. Έτσι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται, τα ινομυώματα τείνουν να μεγαλώνουν σε μέγεθος και πολλές φορές να προκαλούν συμπτώματα. Άλλοτε πάλι όπως συμβαίνει στην εμμηνόπαυση όπου τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, τα ινομυώματα συνήθως υποστρέφουν.

Το μέγεθος, το σχήμα, η εντόπιση των ινομυωμάτων μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Είναι δυνατόν να εμφανίζονται μέσα στο τοίχωμα της μήτρας (ενδοτοιχωματικά) ή να προβάλλουν απο την εξωτερική της επιφάνεια (υποορογόνια). Μερικά ινομυώματα καθώς αναπτύσσονται μέσα στο τοίχωμα της μήτρας, είναι δυνατόν να παραμορφώσουν την κοιλότητα της μήτρας (υποβλενογόνια) αλλά και την εξωτερική μορφολογία του οργάνου αυτού. Μια γυναίκα μπορεί να έχει μονάχα ένα ινομύωμα ή μπορεί να έχει πολλά ινομυώματα που να διαφέρουνε σε μέγεθος. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα εξελιχθεί ένα ινομύωμα ή ομάδες των ινομυωμάτων.Μπορεί να παραμείνουν μικρά για αρκετό χρονικό διάστημα ή ξαφνικά να αρχίσουνε να μεγαλώνουν σε διάστημα μερικών μηνών ή χρόνων.

 • Τι είναι τα ινομυώματα;
 • Συμπτώματα
 • Επιπλοκές
 • Ινομυώματα & Εγκυμοσύνη
 • Θεραπεία
 • Διάγνωση
  • Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και ηλικίας κύησης από την τελευταία περίοδο.
   Εισάγετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και τη διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσουμε την Πιθανή Μέρα Τοκετού καθώς και την εβδομάδα κύησης και τον μήνα τον οποίο διανύετε.
   Θα σας δώσουμε μια πιο ακριβή ένδειξη της πιθανής ημερομηνίας τοκετού σας όταν θα κάνετε την υπερηχογραφική σας εξέταση στις 7-10 εβδομάδες κύησης.

   Εισάγετε την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου:

   Εισάγετε την διάρκεια του κύκλου σας:

  • Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού
   Αν γνωρίζετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μπορείτε να την εισάγετε παρακάτω για να υπολογίσετε ποιά εβδομάδα κύησης έχετε συμπληρώσει μέχρι σήμερα.

   Εισάγετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού:

  • Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Εισάγεται την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και την διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας.

   Πρώτη Ημέρα Τελευταίας Περιόδου:

   Κύκλος Περιόδου: