Ιατρικές Θεραπείες

Θεραπείες Πόνου

Αν το κύριο σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι ο πυελικός πόνος, τα κλασσικά παυσίπονα θα μπορούσαν να είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας. Αυτά θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ορμονικές θεραπείες για να βελτιώσουν το αποτέλεσμα της ανακούφισης του πόνου. Ορμονικά σκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση του πόνου. Οι ορμόνες μπορεί να βοηθήσουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ενδομητρίωσης. Τα ορμονικά σκευάσματα που συνήθως δίνονται περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά από του στόματος, αγωνιστές της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών (GnRH), προγεστογόνα, και δαναζόλη. Τα φάρμακα αυτά ωστόσο δεν ανακουφίζουν από τον πόνο όλες τις γυναίκες. Η φαρμακευτική αγωγή δεν μειώνει τις συμφύσεις ή τον ουλώδη ιστό, ο οποίος μπορεί να είναι η αιτία του πόνου. Όπως με τα περισσότερα φάρμακα, υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες που συνδέονται με την ορμονική θεραπεία. Μερικές γυναίκες, ωστόσο, μπορεί να καταλήξουν ότι αξίζει η ταλαιπωρία των παρενεργειών για να βρει τελικά κάποια ανακούφιση από τον πόνο.

Από του στόματος αντισυλληπτικά

Τα αντισυλληπτικά χάπια συχνά συνταγογραφούνται για τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης. Η ορμόνη που περιλαμβάνει βοηθά να κρατήσει την έμμηνο ρύση τακτική, ελαφρύτερη και μικρότερης διάρκειας και μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τον πόνο. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντισυλληπτικά χάπια συρρικνώνουν την ενδομητρίωση ή αυξάνουν τη γονιμότητα. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει το χάπι κατά τρόπο που να εμποδίζει μια γυναίκα από το να έχει περιόδους για μεγάλο διάστημα.

GnRH

GnRH είναι μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του έμμηνου κύκλου. GnRH αγωνιστές είναι φάρμακα τα οποία είναι παρόμοια με την ανθρώπινη GnRH αλλά πολλές φορές πιο ισχυροί από την φυσική ουσία. Οι αγωνιστές GnRH ελαττώνουν τα επίπεδα οιστρογόνων, απενεργοποιώντας τις ωοθήκες. Αυτό παράγει μια προσωρινή κατάσταση παρόμοια με αυτή που συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση. Οι αγωνιστές GnRH μπορεί να δοθούν ως μια ένεση, εμφύτευμα, ή ρινικό σπρέι. Συνήθως, οι εστίες της ενδομητρίωσης συρρικνώνονται και ο πόνος εξασθενεί. Τα GnRH σκευάσματα μπορεί να βοηθήσουν επίσης στην ανακούφιση από τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι γυναίκες που παίρνουν GnRH μπορεί να έχουν εξάψεις, πονοκεφάλους, και κολπική ξηρότητα όπως στην εμμηνόπαυση. Η θεραπεία με GnRH συνήθως διαρκεί έως 6 μήνες. Μετά τη διακοπή της GnRH, θα έχετε και πάλι περιόδους σε περίπου 6-10 εβδομάδες και τα δυσάρεστα συμπτώματα θα υποχωρήσουν. Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης θα επαναληφθούν τουλάχιστον στις μισές των γυναικών που παίρνουν GnRH, ιδιαίτερα αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά.

Τα προγεσταγόνα

Η ορμόνη της προγεστερόνης έχει δείξει ότι συρρικνώνει τα μπαλώματα της ενδομητρίωσης. Τα Προγεσταγόνα (τεχνητά παράγωγα της προγεστερόνης) λειτουργούν εναντίων των επιδράσεων των οιστρογόνων στον ιστό. Δεν θα έχετε πλέον έμμηνο ρύση μετά την ανάληψη προγεσταγόνων. Τα Προγεστογόνα λαμβάνονται ως χάπι ή ενέσιμο (Depo-Provera).

Δαναζόλη ​

Το Danazol είναι μια συνθετική ορμόνη που συρρικνώνει τον ενδομητρικό ιστό. Λαμβάνεται ως ένα χάπι και σταματά τον εμμηνορυσικό κύκλο. Το Danazol λειτουργεί πολύ καλά για να μειωθεί ο πυελικός πόνος και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή. Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης συνήθως επιστρέφουν σε περίπου 6 εβδομάδες μετά τη διακοπή της λήψης του φαρμάκου. Οι παρενέργειες της δαναζόλης μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του σωματικού βάρους, ακμή, εμβάθυνση της φωνής, καθώς και την αύξηση του όγκου των μαλλιών. Η θεραπεία με Danazol δεν είναι για όλους. Οι γυναίκες που έχουν προβλήματα με το ήπαρ, τα νεφρά, ή η καρδιά δεν μπορούν να πάρουν δαναζόλη. Με την εξαίρεση των από του στόματος αντισυλληπτικών χαπιών, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης δεν είναι αντισυλληπτικά και επιπλέον μέθοδοι αντισύλληψης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

 • Τι είναι η ενδομητρίωση;
 • Γιατί συμβαίνει;
 • Συμπτώματα της Ενδομητρίωσης
 • Πώς γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης
 • Θεραπεία
 • Ιατρικές Θεραπείες
 • Χειρουργική Αντιμετώπιση
  • Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και ηλικίας κύησης από την τελευταία περίοδο.
   Εισάγετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και τη διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσουμε την Πιθανή Μέρα Τοκετού καθώς και την εβδομάδα κύησης και τον μήνα τον οποίο διανύετε.
   Θα σας δώσουμε μια πιο ακριβή ένδειξη της πιθανής ημερομηνίας τοκετού σας όταν θα κάνετε την υπερηχογραφική σας εξέταση στις 7-10 εβδομάδες κύησης.

   Εισάγετε την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου:

   Εισάγετε την διάρκεια του κύκλου σας:

  • Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού
   Αν γνωρίζετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μπορείτε να την εισάγετε παρακάτω για να υπολογίσετε ποιά εβδομάδα κύησης έχετε συμπληρώσει μέχρι σήμερα.

   Εισάγετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού:

  • Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Εισάγεται την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και την διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας.

   Πρώτη Ημέρα Τελευταίας Περιόδου:

   Κύκλος Περιόδου: