Αντιμετώπιση & Θεραπεία

Ο τύπος της θεραπείας εξαρτάται απο το μέγεθος και τον τύπο της ωοθηκικής κύστης, την ηλικία, τα συμπτώματα και την επιθυμία ή όχι της γυναίκας να έχει και άλλα παιδιά στο μέλλον.

Αν η κύστη της ωοθήκης δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα και είναι μικρών διαστάσεων, τότε ο γιατρός είναι πολύ πιθανόν να συστήσει την παρακολούθηση της για μερικούς μήνες. Η πλειοψηφία των κυστών της ωοθήκης που αποτελούν λειτουργικές κύστες θα εξαφανιστούν απο μόνες τους στο διάστημα μερικών μηνών.

Μικρές κύστες πολλές φορές υποχωρούν μετά απο κατάλληλη ορμονοθεραπεία. Ένα τέτοιο είδος θεραπείας αποτελεί το αντισυλληπτικό χάπι όπου έχει το πλεονέκτημα να ελαττώνει τη συχνότητα εμφάνισης λειτουργικών κύστεων ωοθήκης αφού καταργεί την ωορρηξία. Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν είναι ωστόσο η καταλληλότερη θεραπεία για όλες τις γυναίκες μια και συνίσταται να αποφεύγονται στις γυναίκες που είναι πάνω των 35 ετών και καπνίζουν.

Αν η κύστη της ωοθήκης είναι μεγάλη και προκαλεί προβλήματα, τότε ο γιατρός μπορεί να συστήσει κάποια χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτή μπορεί να γίνει είτε με λαπαροσκόπηση είτε μέσω κάποιας χειρουργικής τομής. Η χειρουργική επέμβαση η οποία αφαιρεί την κύστη απ΄την ωοθήκη ονομάζεται κυστεκτομή. Αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με λαπαροσκόπηση είτε με κάποια χειρουργική τομή. Άλλοτε πάλι όταν η κύστη της ωοθήκης έχει τα χαρακτηριστικά κάποιας απλής λειτουργικής κύστης, η αφαίρεση του υγρού που περιέχει μέσω μιας βελόνης κάτω απο υπερηχογραφικό έλεγχο ή λαπαροσκοπικά, μπορεί να λύσει το πρόβλημα έχει όμως σημαντικό βαθμό υποτροπής.

 • Τι είναι οι κύστες ωοθηκών;
 • Τύποι κυστών ωοθήκης
 • Μπορεί μια κύστη ωοθήκης να είναι καρκίνος;
 • Συμπτώματα
 • Διάγνωση
 • Αντιμετώπιση & Θεραπεία
  • Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και ηλικίας κύησης από την τελευταία περίοδο.
   Εισάγετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και τη διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσουμε την Πιθανή Μέρα Τοκετού καθώς και την εβδομάδα κύησης και τον μήνα τον οποίο διανύετε.
   Θα σας δώσουμε μια πιο ακριβή ένδειξη της πιθανής ημερομηνίας τοκετού σας όταν θα κάνετε την υπερηχογραφική σας εξέταση στις 7-10 εβδομάδες κύησης.

   Εισάγετε την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου:

   Εισάγετε την διάρκεια του κύκλου σας:

  • Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού
   Αν γνωρίζετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μπορείτε να την εισάγετε παρακάτω για να υπολογίσετε ποιά εβδομάδα κύησης έχετε συμπληρώσει μέχρι σήμερα.

   Εισάγετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού:

  • Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Εισάγεται την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και την διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας.

   Πρώτη Ημέρα Τελευταίας Περιόδου:

   Κύκλος Περιόδου: