Μαγειρέψτε καλά το κρέας και τα πουλερικά μέχρι να μην υπάρχει ούτε ίχνος αίματος και καθαρίζετε καλά τις επιφάνειες εκείνες που το παρασκευάζετε.
Καθαρίζετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά από κάθε ίχνος χώματος.
Βράζετε ή τηγανίζετε επαρκώς τα αυγά μέχρι το ασπράδι και ο κρόκος να στερεοποιηθούν για να αποφευχθεί η πιθανότητα σαλμονέλας. Αποφύγετε σπιτικές μαγιονέζες οι άλλες συνταγές που μπορεί να περιέχουν ωμά αυγά η ελλιπώς μαγειρεμένα.
Αποφύγετε να τρώτε όλους τους τύπους των paté ή τα μαλακά τυριά που ωριμάζουν με βάση τους μύκητες της μούχλας ( ροκ-φόρ, Camembert, Brie, Stilton) προς αποφυγή της λιστερίωσης. Σκληρα τυριά όπως κασέρι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, παρμεζάνα επιτρέπονται όπως και όσα παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα (cottage cheese, mozzarela, και τυριά τύπου Philadelphia). H Λιστέρια, αν και σπάνια προκαλεί προβλήματα στις μέρες μας, πρέπει να αποφεύγετε η μόλυνση ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή ακόμα και θάνατο του εμβρύου.