Η ακράτεια είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες που δεν είναι όλες προχωρημένης ηλικίας. Πολλές από αυτές είναι δυνατόν να βρούν λύση στο πρόβλημα τους με σχετικά απλά θεραπευτικά μέτρα. Στο ιατρείο μας μπορούμε να κατευθύνουμε τις ασθενείς που υποφέρουν από ακράτεια να πραγματοποιήσουν τις κατάλληλες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η αιτία της ακράτειας και να προγραμματιστεί η πιo κατάλληλη θεραπεία.

 

Η ακράτεια είναι μία διαταραχή απολύτως αντιμετωπίσιμη, όμως ο φόβος και η ντροπή της κάθε γυναίκας να απευθυνθεί άμεσα στον γιατρό, διαιωνίζει το πρόβλημα. Η ακράτεια μπορεί να εμφανιστεί με διάφορες μορφές και σε διάφορες στιγμές (π.χ. ακράτεια ούρων στον ύπνο), με συγκεκριμένη μέθοδος αντιμετώπισης ανά περίπτωση.

 

  • Ακράτεια από προσπάθεια, όπου προκύπτει μετά από γέλιο, βήχα, μετά από έντονη δραστηριότητα
  • Επιτακτική ακράτεια, όπου η γυναίκα νιώθει ξαφνικά μεγάλη ανάγκη για ούρηση, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα
  • Ακράτεια μικτού τύπου, που περιλαμβάνει τόσο μηχανικά όσο και νευρολογικά αίτια και είναι η συχνότερη μορφή

 

Αίτια

 

Αιτίες στις οποίες οφείλεται η ακράτεια είναι κυρίως γενετικές ανωμαλίες, χειρουργικές επεμβάσεις, διάφορες παθήσεις, πολλοί τοκετοί, παχυσαρκία, άρση βαρών κ.α.

 

Διάγνωση και θεραπεία ακράτειας ούρων

 

Η ακράτεια ούρων, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες, διαγνώσκεται με συγκεκριμένες εξετάσεις και κυρίως με ουροδυναμικό έλεγχο. Από εκεί προκύπτει και η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης. Επιλέγονται μη επεμβατικές μέθοδοι, όπως ασκήσεις εκγύμνασης του πυελικού εδάφους, φαρμακευτική αγωγή και επεμβατικές μέθοδοι ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.