Μικρά για την ηλικία κύησης μωρά (SGA) μπορεί να χρειαστεί να γεννηθούν πρόωρα. Εάν ένα μωρό δείξει ανησυχητικά ευρήματα στην καρδιοτοκογραφική εξέταση ή αντίστροφη ροή του αίματος στα αγγεία του ομφαλίου λώρου τότε μπορεί να χρειαστεί να γεννηθεί με εκλεκτική καισαρική τομή. Εάν το έμβρυο έχει ικανοποιητικά αποθέματα του μωρού ζακχάρου τότε μια πρόκληση τοκετού μπορεί να επιχειρηθεί. Ο τοκετός τότε θα πρέπει να παρακολουθείται στενά λόγω της αυξημένης πιθανότητας να εκδηλώσει εμβρυϊκή δυσχέρεια. Χρησιμοποιώντας όρθια στάση για τον τοκετό μειώνεται η πιθανότητα εμβρυϊκής δυσχέρειας. Στις κυήσεις κάτω των 35 εβδομάδων, δίνεται στη μητέρα μια δόση δεξαμεθαζόνη (κορτιζόνης) για να ενισχύσει την ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου πριν από τη γέννηση. Μετά τη γέννηση, η στενή επαφή του μωρού με τη μητέρα και ένα ζεστό δωμάτιο είναι απαραίτητο, διότι τα μικρά μωρά χάνουν γρήγορα τη θερμότητα. Τα μωρά αυτά έχουν λίγα αποθέματα λίπους για μόνωση και την παραγωγή θερμότητας. Το μωρό χρειάζεται έγκαιρη σίτιση μετά τη γέννηση, επειδή τα μειωμένα αποθέματα ζακχάρου αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη αν την αφήσουμε χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν παρά τη συχνή σίτιση υπάρχουν ενδείξεις υπογλυκαιμίας (ευερεθιστότητα, χαλαρότητα, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα) συμπλήρωμα με φόρμουλα είναι απαραίτητο. Μερικές φορές το μωρό μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση διαλύματος γλυκόζης.

Μια προσεκτική παιδιατρική εξέταση του μωρού είναι χρήσιμο να αποκλείσει ένα υποκείμενο πρόβλημα. Μερικά μωρά με ανεπάρκεια του πλακούντα και υπολειπόμενη ανάπτυξη(ΙUGR) αυξάνουν γρήγορα το σωματικό τους βάρος και το ύψος τους αναπληρώνεται μέσα σε λίγους μήνες. Πολλά άλλα μωρά με υπολειπόμενη ανάπτυξη μπορεί να παραμείνουν μικρά.

 • Διάγνωση
 • Θεραπεία
 • Γέννηση
  • Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και ηλικίας κύησης από την τελευταία περίοδο.
   Εισάγετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και τη διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσουμε την Πιθανή Μέρα Τοκετού καθώς και την εβδομάδα κύησης και τον μήνα τον οποίο διανύετε.
   Θα σας δώσουμε μια πιο ακριβή ένδειξη της πιθανής ημερομηνίας τοκετού σας όταν θα κάνετε την υπερηχογραφική σας εξέταση στις 7-10 εβδομάδες κύησης.

   Εισάγετε την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου:

   Εισάγετε την διάρκεια του κύκλου σας:

  • Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού
   Αν γνωρίζετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μπορείτε να την εισάγετε παρακάτω για να υπολογίσετε ποιά εβδομάδα κύησης έχετε συμπληρώσει μέχρι σήμερα.

   Εισάγετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού:

  • Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Εισάγεται την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και την διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας.

   Πρώτη Ημέρα Τελευταίας Περιόδου:

   Κύκλος Περιόδου: