Καθυστέρηση Τοκετού

Προσπάθεια καθυστέρησης του τοκετού

​Η πλειοψηφία των κυήσεων με επαπειλούμενο πρόωρο τοκετό είναι φυσιολογικές και η μητέρα απλώς είναι ευαίσθητη στις φυσιολογικές συσπάσεις “Braxton-Hicks” της προχωρημένης εγκυμοσύνης. Αν επιβεβαιωθεί ωστόσο η έναρξη του τοκετού και υπάρχουν μεταβολές στον τράχηλο, ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να δοθεί για να καθυστερήσει την εξέλλιξη του. Το φάρμακο μειώνει τις συσπάσεις, αλλά η αποφυγή παρενεργειών απαιτούν στενή παρακολούθηση της μητέρας και του μωρού στο νοσοκομείο.

Τα φάρμακα που συνήθως καθυστερούν τον τοκετό για 24-48 ώρες συνιστούνται να χρησιμοποιούνται εάν η εγκυμοσύνη είναι μικρότερη από 35 εβδομάδες. Στη μητέρα δίνεται επίσης μια ένεση κορτιζόνης (δεξαμεθαζόνη) για να διεγείρουν την ωρίμανση των εμβρυϊκών πνευμόνων για τη βελτίωση της αναπνοής του εμβρύου μετά τη γέννηση.

 • Αιτίες
 • Καθυστέρηση Τοκετού
 • Πρόωρος Τοκετός
  • Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και ηλικίας κύησης από την τελευταία περίοδο.
   Εισάγετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και τη διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσουμε την Πιθανή Μέρα Τοκετού καθώς και την εβδομάδα κύησης και τον μήνα τον οποίο διανύετε.
   Θα σας δώσουμε μια πιο ακριβή ένδειξη της πιθανής ημερομηνίας τοκετού σας όταν θα κάνετε την υπερηχογραφική σας εξέταση στις 7-10 εβδομάδες κύησης.

   Εισάγετε την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου:

   Εισάγετε την διάρκεια του κύκλου σας:

  • Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού
   Αν γνωρίζετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μπορείτε να την εισάγετε παρακάτω για να υπολογίσετε ποιά εβδομάδα κύησης έχετε συμπληρώσει μέχρι σήμερα.

   Εισάγετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού:

  • Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Εισάγεται την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και την διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας.

   Πρώτη Ημέρα Τελευταίας Περιόδου:

   Κύκλος Περιόδου: