Αυτή είναι μια λοίμωξη που συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα σε υγιείς γυναίκες. Πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για το αγέννητο μωρό της πρόσφατα μολυσμένης μητέρας. Μπορεί να μολυνθεί κανείς από μισοψημένα ή άψητα κρέατα (όπως το σαλάμι, το οποίο ωριμάζει) και από τα περιτώματα των μολυσμένων γατών ή από μολυσμένο έδαφος ή νερό.
Για να αποφύγετε αυτή τη μόλυνση, ενώ είστε έγκυος, είναι καλύτερα να:
- Πλένετε τα χέρια σας πριν χειρίστείτε τρόφιμα
- Πλένετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πριν να τα φάτε Bεβαιωθείτε ότι έχετε μαγειρέψει καλά ωμά κρέατα
- Φοράτε γάντια και πλένετε καλά τα χέρια σας μετά από κηπουρική ή ενασχόληση με το χώμα.
- Αποφεύγετε την επαφή με τα περιττώματα της γάτας (στην άμμο ή στο χώμα).
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα γίνεται τακτικός έλεγχος των αντισωμάτων του τοξοπλασματος για να διαπιστωθεί αν υπάρχει μόλυνση κατά την κύηση. Οι μητέρες που ξεκίνησαν την κύηση έχοντας μολυνθεί στο παρελθόν από το τοξόπλασμα δεν κινδυνεύουν γιατί έχουν ήδη αναπτύξει αντισώματα που προστατεύει τα μωρά τους.