Πληροφορίες για την εισαγωγή για υστερεκτομη

Τι συμβαίνει πριν από την επέμβαση; 

Την ημέρα πριν από την επέμβαση θα μπορείτε να γευματίσετε κανονικά. Θα πρέπει όμως να μείνετε νηστικοί για τουλάχιστον 6 ώρες πριν από την ώρα της επέμβασης. Όταν θα εισαχθείτε στο νοσοκομείο θα σας δώσουν κάποιες αντιθρομβωτικές κάλτσες που θα σας ζητήσουν να φορέσετε αμέσως πριν την επέμβαση. Αυτές οι ειδικές κάλτσες βοηθούν για να ελαττωθεί ο κίνδυνος θρομβώσεως μετά την επέμβαση. Αν έχετε κάποια τάση για δυσκοιλιότητα οι νοσοκόμες μπορούν να σας προσφέρουν κάποια ειδικά υπόθετα. Ο γιατρός ή η νοσοκόμα θα συζητήσει μαζί σας τους τύπους αντιμετώπισης του πόνου που είναι διαθέσιμοι για τις μέρες μετά το χειρουργείο. Πριν από το χειρουργείο θα κάνετε ένα μπάνιο και μετά θα φορέσετε μια ειδική πιτζάμα και τις ειδικές κάλτσες και οι νοσοκόμες θα σας προετοιμάσουνε για το χειρουργείο. Μπορεί να σας δοθεί κάποια αγωγή προνάρκωσης. Αυτή συνήθως αποτελείται από κάποιες ταμπλέτες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να σας απαλείψουν το άγχος. Κάποιες απ’ αυτές τις ταμπλέτες θα προκαλέσουν κάποια ξηρότητα στο στόμα σας. Αν πρόκειται να υποβληθείτε σε κολπική υστερεκτομή οι νοσοκόμες θα σας ζητήσουν να ξυριστείτε στην περιοχή της επέμβασης. Οι νοσοκόμες θα είναι στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσουν και να σας συμβουλέψουν ανάλογα. Αν οι ωοθήκες σας πρόκειται να αφαιρεθούν, ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τη μορφή οιστρογονοθεραπείας που σας ταιριάζει ( ταμπλέτες, έμπλαστρο ή εμφύτευμα) και θα είναι σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις σας.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης 

Κατά μέσο όρο μία ώρα, ίσως να διαρκέσει λίγο παραπάνω αν πρόκειται για λαπαροσκοπική υστερεκτομή ή άμα συνδυάζεται με κάποια άλλη κολπική επέμβαση.

Τι γίνεται με το χώρο που υπήρχε η μήτρα και μετά αφαιρέθηκε; 

Η μήτρα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και όπως και με τα άλλα όργανα της κοιλιάς που βρίσκονται κοντά μεταξύ τους, όταν η μήτρα αφαιρείται το έντερο τείνει να μετακινείται και να καταλαμβάνει το χώρο που προηγουμένως βρισκόταν η μήτρα. Δεν παραμένει κανένας κενός χώρος μέσα στην κοιλιά.

Τι συμβαίνει μετά από την επέμβαση;

Θα ξυπνήσετε στην αίθουσα ανάνηψης μέσα στο χειρουργείο και αργότερα όταν πλέον θα ανανήψετε πλήρως θα μεταφερθείτε πίσω στο δωμάτιό σας. Θα διαπιστώσετε ότι θα έχετε κάποιον ορό στο χέρι σας ο οποίος θα αφαιρεθεί σε 24 με 48 ώρες όταν πλέον θα πίνετε υγρά κανονικά. Ίσως να υπάρχει ένας μικρός σωλήνας παροχέτευσης από την τομή της επέμβασης. Αυτός βοηθά να απομακρύνει κάποιες συλλογές αίματος που μπορεί να συμβαίνουν από τους ιστούς που κοπήκαν κατά την επέμβαση και συνήθως θα αφαιρεθεί την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση. Είναι πολύ πιθανόν επίσης να έχει τοποθετηθεί ένας καθετήρας στην κύστη σας ώστε να αδειάζει απευθείας τα ούρα. Κάτι τέτοιο προκαλεί πολύ μικρή ενόχληση και συνήθως αφαιρείται τις επόμενες ημέρες μόλις ο γιατρός σας κρίνει ότι πλέον δεν εξυπηρετεί. Μετά από κοιλιακή υστερεκτομή οι επίδεσμοι οι οποίοι καλύπτουνε την τομή θα αφαιρεθούν συνήθως τη δεύτερη μέρα μετά την εγχείρηση και τότε θα μπορείτε από τότε και στο εξής να κάνετε καθημερινό μπάνιο. Αν έχετε κάποια εγκάρσια χαμηλή τομή τότε τα ράμματά σας θα αφαιρεθούνε έπειτα από 5 με 7 ημέρες. Καμιά φορά είναι απαραίτητο να υπάρχει κάθετη τομή στο κέντρο της κοιλιάς και σ’ αυτή την περίπτωση τα ράμματα θα αφαιρεθούνε μετά από 6 με 10 ημέρες. Μετά από κολπική υστερεκτομή μπορεί να έχουν τοποθετηθεί κάποιες γάζες μέσα στον κόλπο. Αυτές βοηθούν να σταματήσουν μικροαιμορραγίες μετά την επέμβαση και αφαιρούνται συνήθως μετά από 24 ώρες. Τα ράμματα που έχουν χρησιμοποιηθεί μέσα στον κόλπο είναι απορροφήσιμα και διαλύονται ολοκληρωτικά από μόνα τους όταν το τραύμα επουλωθεί και δε χρειάζεται επομένως η αφαίρεση τους. Μετά από το χειρουργείο θα σας δοθούνε κατάλληλα παυσίπονα καθώς και φάρμακα για να σας αποτρέψουν να νιώθετε ναυτία. Αυτά θα σας δοθούν πριν ακόμα ξυπνήσετε ώστε να νιώσετε όσο το δυνατόν πιο άνετα κατά την ανάνηψή σας.

Πότε μπορείτε να σηκωθείτε;

Την επόμενη μέρα αλλά ίσως και νωρίτερα. Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσετε να κινείστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα γιατί αυτό θα διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Εκτός από το να προφυλάσσει από δημιουργία θρόμβων επίσης διευκολύνει την απελευθέρωση αερίων που διαφορετικά μπορεί να παγιδεύονται στο έντερό σας και να σας προκαλούν έντονη ενόχληση και πόνο. Όσον αφορά την κανονική λειτουργία του εντέρου σας αυτό ίσως να καθυστερήσει για μερικές μέρες κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Πότε μπορείτε να φάτε και να πιείτε; 

Όσον για την όρεξή σας, αυτή συνήθως επανέρχεται την επόμενη μέρα και τότε μπορείτε να ξεκινήσετε να πίνετε και να τρώτε κάπως ελαφρά.

Αντιμετώπιση του πόνου μετά την επέμβαση 

Κατάλληλα αναλγητικά και κατάλληλη αγωγή απ’ τον αναισθησιολόγο θα έχει δοθεί ώστε να σας κάνει τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση όσο το δυνατόν πιο άνετες. Μην ανησυχείτε για βήχα, φτέρνισμα ή γέλιο γιατί αυτά δεν είναι δυνατόν να επηρεάσουν την τομή σας.

Επιστροφή στο σπίτι 

Μπορείτε να πάτε σπίτι μετά από 1 με 2 μέρες ύστερα από λαπαροσκοπική υποβοηθούμενη υστερεκτομή ή κολπική υστερεκτομή και περίπου μετά από 4 με 6 ημέρες μετά από κοιλιακή υστερεκτομή. Θα είναι χρήσιμο να οργανώσετε κάποια βοήθεια όταν θα επιστρέφετε στο σπίτι, για τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα, ή τουλάχιστον να μείνετε με κάποιο φιλικό πρόσωπο γι’ αυτό το διάστημα εάν μένετε μόνη σας. Τον πρώτο καιρό θα αισθάνεστε την ανάγκη να ξεκουράζεστε και πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε βαριές δουλειές του σπιτιού για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες. Ήπια γυμναστική κάθε μέρα είναι σημαντική. Κάποιες ασκήσεις μπορεί να υπαγορευθούν σε σας απο τον φυσιοθεραπευτή του νοσοκομείου. Αν θέλετε μπορείτε να πάτε για κολύμπι μόλις κάποιο κολπικό έκκριμα που είναι φυσικό μετά την επέμβαση σταματήσει τελείως. Σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε να στέκεστε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μη σηκώνετε κάποια μεγάλα βάρη για τουλάχιστον 3 μήνες.

Κολπικό έκκριμα μετά την επέμβαση 

Το έκκριμα που θα διαπιστώσετε θα μοιάζει σαν αυτό το έκκριμα που παρατηρεί κανείς προς το τέλος της περιόδου και διαρκεί για περίπου 3 με 4 εβδομάδες. Μπορεί να είναι κόκκινο ή καφετί, μπορεί να μοιάζει σαν κλωστές εξαιτίας ραμμάτων που πέφτουν από μόνα τους. Το έκκριμα αυτό δεν θα πρέπει να σας απασχολεί, εκτός άμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και μυρίζει άσχημα κάτι το οποίο μπορεί να σημαίνει φλεγμονή (ανάπτυξη μικροβίων) στην οποία περίπτωση θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σερβιέτες αντί για ταμπον για να ελαττώσετε τις πιθανότητες για φλεγμονή.

Διάθεση μετά από την επέμβαση 

Μερικές γυναίκες αισθάνονται να έχουν κάποια εύκολη τάση να κλάψουν ή η διάθεσή τους είναι πεσμένη αμέσως μετά την επέμβαση. Παρόλα αυτά αυτό το στάδιο γρήγορα θα αντικατασταθεί όπως περιγράφουν οι περισσότερες γυναίκες με κάποια ευεξία και με κάποια ευχάριστη διάθεση. Κάτι τέτοιο στηρίζεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα που οδήγησαν στη υστερεκτομή όπως π.χ. βαριές περίοδοι ή πυελικός πόνος γρήγορα θα διαπιστώσουν ότι έχουν εξαλειφθεί.

Επιστροφή στην εργασία 

Αν και από τη πρώτη εβδομάδα μετά την εγχείρηση θα διαπιστώσετε ότι έχετε ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων σας ωστόσο συνιστάται να μην επιστρέψετε στη δουλειά σας για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Εκτός από σωματικά, το διάστημα αυτό θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε και ψυχολογικά και να εκτιμήσετε πιο αντικειμενικά τα αποτελέσματα της επέμβασης. Ανάλογα του τύπου δουλειάς τον οποίο κάνετε είναι δυνατόν να χρειαστεί και μεγαλύτερο διάστημα μακριά από την εργασία σας.

Σεξουαλική επαφή μετά από υστερεκτομή

​Αν υποβληθείτε σε υστερεκτομή αυτό δεν επηρεάζει την σεξουαλική σας ζωή. Μερικές φορές οι γυναίκες διαπιστώνουν ότι το ενδιαφέρον τους για σεξ είναι καλύτερο απ’ ότι πριν, μιας και δεν έχουν τον φόβο κάποιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Επιπλέον τα προβλήματα που οδήγησαν στην υστερεκτομή δεν υπάρχουν πλέον. Το σεξ δεν θα βιώνεται διαφορετικά σε σας ή στον σύντροφό σας. Είναι αναμενόμενο να μπορείτε να ξεκινήσετε να έχετε σεξουαλικές επαφές συνήθως 4 με 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

 • Πληροφορίες για την εισαγωγή για υστερεκτομη
 • Διατήρηση ή αφαίρεση των ωοθηκών;
 • Μέθοδοι Υστερεκτομής
 • Τι είναι και πότε προτείνεται
  • Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και ηλικίας κύησης από την τελευταία περίοδο.
   Εισάγετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και τη διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσουμε την Πιθανή Μέρα Τοκετού καθώς και την εβδομάδα κύησης και τον μήνα τον οποίο διανύετε.
   Θα σας δώσουμε μια πιο ακριβή ένδειξη της πιθανής ημερομηνίας τοκετού σας όταν θα κάνετε την υπερηχογραφική σας εξέταση στις 7-10 εβδομάδες κύησης.

   Εισάγετε την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου:

   Εισάγετε την διάρκεια του κύκλου σας:

  • Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού
   Αν γνωρίζετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μπορείτε να την εισάγετε παρακάτω για να υπολογίσετε ποιά εβδομάδα κύησης έχετε συμπληρώσει μέχρι σήμερα.

   Εισάγετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού:

  • Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Εισάγεται την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και την διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας.

   Πρώτη Ημέρα Τελευταίας Περιόδου:

   Κύκλος Περιόδου: