Διατήρηση ή αφαίρεση των ωοθηκών;

Αν φυσικά υπάρχει πρόβλημα με μία ή και με τις δύο ωοθήκες είναι λογικό να ενδείκνυται η αφαίρεσή τους την ίδια ώρα που πραγματοποιείται η υστερεκτομή. Κάτι τέτοιο δεν καθιστά την επέμβαση πιο δύσκολη και δεν επηρεάζει τον χρόνο ανάρρωσης. Αν έχετε ήδη περάσει την εμμηνόπαυση και η περίοδος έχει σταματήσει, τότε οι ωοθήκες δεν θα προσφέρουν καμία χρήσιμη λειτουργία από εδώ και στο εξής. Επειδή υπάρχει ένας πολύ μικρός κίνδυνος ν’ αναπτύξουν προβλήματα στο μέλλον (κύστεις, καρκίνο, κ.ά.) θεωρείται λογικό με την ευκαιρία της υστερεκτομής ν’ αφαιρούνται. Για τις γυναίκες που δεν έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση, η αφαίρεση των ωοθηκών πρέπει να συζητείται προσεκτικά με τον γιατρό τους. Μια γυναίκα που είναι 30 χρονών και της αφαιρούνται οι ωοθήκες, διατρέχει πολύ σοβαρότερο κίνδυνο στο μέλλον να υποφέρει από καρδιοαγγειακή νόσο ή να υποστεί κάποιο σοβαρότατο κάταγμα των οστών από τον κίνδυνο να πάθει καρκίνο των ωοθηκών. Μερικές γυναίκες, ιδίως όταν πλησιάζουν την εμμηνόπαυση, θα προτιμήσουν να τις αφαιρέσουν κατά την επέμβαση της υστερεκτομής για να απαλλαγούν από το κίνδυνο του 1.3% που υπάρχει για κάθε γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών σε κάποια στιγμή της ζωής της. Η αφαίρεση τους δεν προσθέτει καμία δυσκολία στην επέμβαση ενώ αν δεν αφαιρεθούν και για κάποιο λόγο χρειαστεί να αφαιρεθούν στο μέλλον κάτι τέτοιο μπορεί καμιά φορά να είναι τεχνικά πιο δύσκολο.

Αν οι ωοθήκες σας αφαιρεθούν και δεν έχετε μπει στην εμμηνόπαυση τότε θα χρειαστείτε κάποια οιστρογονοθεραπεία. Η οιστρογονοθεραπεία θα σας εμποδίσει να νιώσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που αναπόφευκτα θα νιώσετε εξαιτίας της απουσίας των οιστρογόνων που παρήγαγαν οι ωοθήκες πριν να αφαιρεθούν. Επιπλέον μακροχρόνια θα σας προστατεύσει από τον κίνδυνο του εμφράγματος του μυοκαρδίου και από τις δυσμενείς επιπτώσεις της οστεοπόρωσης. Η διάρκεια της οιστρογονοθεραπείας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσα χρόνια όσο αυτά που σας χωρίζουν από την εμμηνόπαυση (δηλαδή από την ηλικία των 51 χρόνων περίπου). Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αφαίρεση των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση και δεν παίρνουν καθόλου οιστρογονοθεραπεία ή δεν την παίρνουν για το απαραίτητο χρονικό διάστημα τελικά ζουν λιγότερο από τις γυναίκες που δεν αφαιρούν τις ωοθήκες τους. Αυτές όμως που υποβάλλονται σε αφαίρεση των ωοθηκών και συμμορφώνονται με την οιστρογονοθεραπεία τελικά επιβιώνουν περισσότερο κι από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες.

Η απόφαση για την αφαίρεση των ωοθηκών στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση δεν είναι πάντα εύκολη και θα πρέπει να το συζητήσετε διεξοδικά με τον γιατρό σας. Η απόφαση που θα πάρετε θα εξαρτηθεί κυρίως από την ηλικία σας, την ύπαρξη ή όχι οικογενειακού ιστορικού καρκίνου των ωοθηκών ή του μαστού και από την συνύπαρξη άλλων παθήσεων ή συμπτωμάτων όπως ενδομητρίωσης ή προ έμμηνης τάσης.

 • Πληροφορίες για την εισαγωγή για υστερεκτομη
 • Διατήρηση ή αφαίρεση των ωοθηκών;
 • Μέθοδοι Υστερεκτομής
 • Τι είναι και πότε προτείνεται
  • Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και ηλικίας κύησης από την τελευταία περίοδο.
   Εισάγετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και τη διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσουμε την Πιθανή Μέρα Τοκετού καθώς και την εβδομάδα κύησης και τον μήνα τον οποίο διανύετε.
   Θα σας δώσουμε μια πιο ακριβή ένδειξη της πιθανής ημερομηνίας τοκετού σας όταν θα κάνετε την υπερηχογραφική σας εξέταση στις 7-10 εβδομάδες κύησης.

   Εισάγετε την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου:

   Εισάγετε την διάρκεια του κύκλου σας:

  • Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού
   Αν γνωρίζετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μπορείτε να την εισάγετε παρακάτω για να υπολογίσετε ποιά εβδομάδα κύησης έχετε συμπληρώσει μέχρι σήμερα.

   Εισάγετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού:

  • Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Εισάγεται την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και την διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας.

   Πρώτη Ημέρα Τελευταίας Περιόδου:

   Κύκλος Περιόδου: