Αν μια γυναίκα είχε προηγουμένως κανονική περίοδο αλλά πρόσφατα έχει καταστεί ακανόνιστη (λιγότερο συχνά από 5 εβδομάδες) τότε εκτός εάν πλησιάζει την εμμηνόπαυση, αυτό το γεγονός μπορεί να σημαίνει κάποια διαταραχή. Αν πρόκειται γιά μία παρατεταμένη καθυστέρυση δεν πρέπει να διαφύγει η πιθανότητα κάποιας μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης γι’αυτό επιβάλεται η πραγματοποίηση κάποιου test κυήσεως.
Μερικές γυναίκες δεν αποκτούν ποτέ φυσιολογικό κύκλο και αν μετά από τέσσερα χρόνια από την έναρξη της πρώτης περιόδου, η περίοδος παραμένει ακανόνιστη, τότε κάτι τέτοιο παρεκλίνει από το φυσιολογικό. Απαραίτητη συνθήκη για κανονικές περιόδους είναι η φυσιολογική ωορρηξία που οδηγεί στη φυσιολογική έκλυση των ωοθηκικών ορμονών (οιστρογόνα και προγεστερόνη) που ελέγχουν την πάχυνση και την απόπτωση του ενδομητρίου. Αν για κάποιο λόγο η ωορρηξία είναι λιγότερο συχνή από μια φορά το μήνα, τότε αυτό θα έχει σαν επακόλουθο οι περίοδοι να έρχονται λιγότερο συχνά. Αποφασιστικό ρόλο στη ρύθμιση της ωορρηξίας παίζουν η υπόφυση και ανώτερα κέντρα του εγκεφάλου.
Ο έλεγχος της ωορρηξίας είναι αρκετά ευαίσθητος μηχανισμός που βασίζεται σε λεπτές ισορροπίες των ορμονών που παράγονται από ανώτερα κέντρα του εγκεφάλου, την υπόφυση και τις ωοθήκες. Μικρές ανωμαλίες στην έκλυση αυτών των ορμονών μπορεί να διαταράξει όλο το σύστημα και να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους.