Αρχικά ο γιατρός θα θέλει να μάθει κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πότε η περίοδος της γυναίκας ξεκινά, πόσες μέρες διαρκεί και πότε επανεμφανίζεται.
Σε γυναίκες με ακανόνιστους κύκλους θα διερευνηθούν κάποιες ορμονικές διαταραχές που μπορεί να αφορούν ανώτερα κέντρα του εγκεφάλου, την υπόφυση, και τις ωοθήκες. (αυξημένο stress, διαταραχές σωματικού βάρους, επίπονη άσκηση, υπερπρολακτιναιμία, κ.ά). Διόρθωση ή ρύθμιση αυτής της διαταραχής συχνά θα συντελέσει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Άλλα συμπτώματα που καμιά φορά συνοδεύουν τις διαταραχές περιόδου συχνά θα δώσουν το κλειδί της διάγνωσης για κάποιο παράγοντα που αποτελεί την πρωταρχική αιτία. Βαριές και επώδυνες περίοδοι π.χ., που συνοδεύονται με πόνο κατά τη συνουσία θα αυξήσουν την υποψία για αδενομύωσης, ενώ η μηνορραγία που συνοδεύεται με αυξημένες κολπικές εκκρίσεις και κοιλιακό πόνο μπορεί να κατευθύνει τη διάγνωση προς την πυελική φλεγμονή.
Η ηλικία της γυναίκας επίσης είναι βασικός παράγοντας που καθορίζει την ανάγκη για παραπάνω διερεύνηση. Ασθενείς που είναι κάτω από 40 ετών έχουν χαμηλή πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου. Η ιατροφαρμακευτική θεραπεία μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας, και περαιτέρω διερεύνηση μπορεί να απαιτείται μόνο άμα τα συμπτώματα επιμένουν. Στις γυναίκες με μηνορραγία στις ηλικίες γύρω από την εμμηνόπαυση είναι ωστόσο χρήσιμη η περαιτέρω διερεύνηση παρόλο που ο κίνδυνος για καρκίνο του ενδομητρίου είναι και τότε σχετικά μικρός. Από το ιστορικό θα αναζητηθούν επίσης στοιχεία που μπορεί να υπαγορεύουν κάποια διαταραχή πήξης του αίματος ή κάποια αδιάγνωστη νόσο του θυρεοειδούς.