Ακανόνιστη Περίοδος που δεν είναι παθολογική

Υπάρχουν κάποιες γυναίκες, που η περίοδός τους συμβαίνει λιγότερο συχνά από ότι τέσσερις με πέντε εβδομάδες, δηλαδή έχουν περίοδο σε αραιά χρονικά διαστήματα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ολιγομηνόρροια. Αν δεν υπάρχει καθόλου περίοδος για περισσότερο από 6 μήνες τότε η κατάσταση αυτή ονομάζεται αμηνόρροια.

Οι περίοδοι συχνά συμβαίνουν σε άτακτα χρονικά διαστήματα στην αρχή και στο τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πολλά κορίτσια έχουν ακατάστατες περιόδους και τα πρώτα 2-3 χρόνια μετά την αρχή της πρώτης έμμηνου ρύσης. Ακόμα και αν η ήβη έχει ξεκινήσει, οι ωοθήκες θέλουν κάποιο χρόνο μέχρι να ωριμάσουν και τα κορίτσια της εφηβείας μπορεί να έχουν κάποια διαστήματα ακανόνιστων περιόδων που να εναλλάσσονται με κανονικές περιόδους. Αυτό το γεγονός δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία. Τα κορίτσια αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά και απλώς χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να καταστεί ο κύκλος τους κανονικός.

Ακατάστατες περίοδοι εμφανίζονται επίσης στο άλλο άκρο της αναπαραγωγικής ηλικίας στις γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση. Κάθε γυναίκα, όταν γεννιέται, έχει στις ωοθήκες της όλα της τα ωάρια και δεν αναπαράγει καινούργια στη συνέχεια. Στην αρχή του κάθε κύκλου πολλά ωάρια εισέρχονται σε μία διαδικασία συναγωνισμού από την οποία ωορρηξία θα επιτευχθεί μονάχα για ένα από αυτά, ενώ τα υπόλοιπα θα ατροφήσουν. Καθώς η γυναίκα πλησιάζει την εμμηνόπαυση όλο και λιγότερα ωάρια λειτουργικά απομένουν στις ωοθήκες της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε κάθε κύκλο της όλο και λιγότερα ωάρια να εισέρχονται στη διαδικασία του συναγωνισμού και με αποτέλεσμα να μην εκλύονται και οι απαραίτητες ποσότητες των οιστρογόνων που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη του ενδομητρίου κατά την πρώτη φάση του κύκλου. Καθώς η ολική ποσότητα των ωαρίων θα ελαττώνεται, η ωορρηξία συχνά δεν θα συμβαίνει κάθε μήνα και αυτό έχει σαν συνέπεια τις ακανόνιστες περιόδους. Τελικά οι γυναίκες σταματάνε να έχουν περίοδο όταν πια εισέλθουν στην εμμηνόπαυση και αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στο 51ο έτος της ηλικίας τους.

Η άλλη περίοδος στη ζωή μίας γυναίκας που η περίοδος της μπορεί να καθυστερεί περισσότερο από πέντε εβδομάδες είναι κατά την περίοδο της λοχείας. Μπορεί να περάσουν και παραπάνω από τρείς ή τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση του μωρού της πριν να ξεκινήσει να έχει κανονικές περιόδους και πάλι. Αν επιλέξει επίσης να θηλάσει τότε αυτό το διάστημα μπορεί να είναι και μεγαλύτερο και εξαρτάται από το πόσο συχνά θηλάζει το μωρό της.

 • Φυσιολογία της Γυναικείας περιόδου
 • Μηνορραγία
 • Διερεύνηση διαταραχών περιόδου
 • Παθολογικά Αίτια Μητρορραγίας
 • Ακανόνιστη Περίοδος που δεν είναι παθολογική
 • Ορμονική Διαταραχή της Περιόδου
  • Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Ημερομηνία Τοκετού & Ηλικία Κύησης Βάση Περιόδου

   Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και ηλικίας κύησης από την τελευταία περίοδο.
   Εισάγετε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου και τη διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσουμε την Πιθανή Μέρα Τοκετού καθώς και την εβδομάδα κύησης και τον μήνα τον οποίο διανύετε.
   Θα σας δώσουμε μια πιο ακριβή ένδειξη της πιθανής ημερομηνίας τοκετού σας όταν θα κάνετε την υπερηχογραφική σας εξέταση στις 7-10 εβδομάδες κύησης.

   Εισάγετε την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου:

   Εισάγετε την διάρκεια του κύκλου σας:

  • Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης Βάση Ημερομηνίας Τοκετού

   Ηλικία Κύησης από την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού
   Αν γνωρίζετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μπορείτε να την εισάγετε παρακάτω για να υπολογίσετε ποιά εβδομάδα κύησης έχετε συμπληρώσει μέχρι σήμερα.

   Εισάγετε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού:

  • Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Υπολογισμός Γόνιμων Ημέρων

   Εισάγεται την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου και την διάρκεια του κύκλου σας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας.

   Πρώτη Ημέρα Τελευταίας Περιόδου:

   Κύκλος Περιόδου: