Φυσιολογικός Τοκετός Μετά Από Καισαρική Τομή – VBAC

Φυσιολογικός Τοκετός Μετά Από Καισαρική Τομή

Ο τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC) είναι μια μέθοδος που πραγματοποιείται καθημερινά στις αίθουσες τοκετού στις χώρες της Βορείου Ευρώπης και της Αμερικής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή είναι πάνω από 60%. Στο 40% των υπόλοιπων περιπτώσεων συνήθως ο τοκετός δεν εξελίσσεται ή το έμβρυο δείχνει σημάδια κόπωσης οπότε τότε το αποτέλεσμα είναι πάλι καισαρική τομή.

Ο τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC) αντιμετωπίζεται σε όλες τις αίθουσες τοκετού όπου εξελίσσεται με αυστηρούς κανόνες παρακολούθησης γιατί υπάρχει μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος της τάξης (περίπου μία στις 300 περιπτώσεις) σοβαρής επιπλοκής που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου αλλά και της μητέρας.

Τόσο ο γυναικολόγος Μιχάλης Λαζανάκης όσο και η Fiona McIntosh έχουν αντιμετωπίσει και διεκπεραιώσει στην καθημερινή πράξη στη Μεγάλη Βρεατανία μεγάλο αριθμό τοκετών μετά από καισαρική τομή και ακολουθούν τα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας που ίσχυαν στα Νοσοκομεία που έχουν εκπαιδευτεί και δουλέψει.

Έτσι, αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων για πρόκληση τοκετού ή για επιτάχυνση του τοκετού, το έμβρυο και η μητέρα παρακολουθούνται στενά με καρδιοτοκογραφία και για πρώιμα ανησυχητικά σημάδια, η χρονική εξέλιξη του τοκετού καταγράφεται επακριβώς και ολοκληρώνεται σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Η φυσιολογική έναρξη τοκετού μπορεί να περιμένει και πέρα από την πιθανή ημερομηνία τοκετού αν άλλοι παράγοντες είναι ευνοϊκοί.

Η μητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού ενθαρρύνεται να είναι όσο το δυνατόν πιο ευκίνητη, να δοκιμάζει διαφορετικές στάσεις αποφεύγοντας και την συνεχή κατάκλιση στο κρεβάτι χωρίς να επηρεάζεται ωστόσο η στενή παρακολούθηση του τοκετού. Η χρήση επισκληρίδιας δεν αντενδείκνυται αλλά είναι καθαρή επιλογή της γυναίκας και δεν επιβάλλεται.

Η επιλογή του τοκετού μετά από καισαρική τομή πρέπει να βασίζεται στην ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης της εγκύου και της μαιευτικής ομάδας που χτίζεται συνήθως στους 9 μήνες παρακολούθησης πριν τον τοκετό ώστε να θέσουν κοινούς στόχους χωρίς να ξεπερνιούνται τα πλαίσια ασφαλείας που θα πρέπει να κινείται αυτή η επιλογή.

Ποιοι παράγοντες συνυπολογίζονται για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή (VBAC);

Ο γυναικολόγος θα σας εξετάσει και θα σας αναλύσει αν και εφόσον είστε κατάλληλη υποψήφια για να γεννήσετε φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή. Οι πρωταρχικοί παράγοντες που αποτρέπουν τον κολπικό τοκετό είναι μία προηγούμενη ρήξη της μήτρας, και κάποιο πρόβλημα υγείας σχετικό με την εγκυμοσύνη της γυναίκας ή αλληλένδετο με τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει ένας φυσιολογικός τοκετός.

Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το πλάνο φυσιολογικού τοκετού τελευταία στιγμή;

Το ζευγάρι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο καθώς πάντα υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να καταστήσουν την επαναληπτική καισαρική μοναδική δίοδο. Παράλληλα δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που έχει προγραμματιστεί καισαρική αλλά ο τοκετός αρχίσει πριν την τελική ημερομηνία. Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον το έμβρυο είναι υγιές, μπορεί να γίνει ο τοκετός με φυσιολογικό τρόπο.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική;

Τα ποσοστά επιτυχίας στις μέρες μας κυμαίνονται σε ποσοστό 70 – 80%, δηλαδή ένας αριθμός που μπορεί άνετα να συγκριθεί άνετα σε το ποσοστό επιτυχίας του φυσιολογικού τοκετού στις πρωτότοκες γυναίκες. Στην περίπτωση που η γυναίκα έχει ήδη γεννήσει κολπικά μετά από μία καισαρική, τότε τα ποσοστά επιτυχίας φτάνουν το 90%.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού για τη γυναίκα και το μωρό;

  • Γρηγορότερη ανάρρωση
  • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας
  • Αποφυγή λοιμώξεων και μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • Πιο ενεργή και άμεση συμμετοχή της μητέρας στην περιποίηση του νεογνού
  • Συμμετοχή του πατέρα στη διαδικασία του τοκετού