Φροντίδα Τοκετού & Γέννας

Ο γυναικολόγος Μ. Λαζανάκης και η μαία Φιόνα McIntosh προσφέρουν αποκλειστικά οι ίδιοι μιά σειρά από ιατρικές και μαιευτικές υπηρεσίες στα ζευγάρια που περιμένουν το μωρό τους που ξεκινά από τη πρώτη μέρα στο ιατρείο μέχρι τον τοκετό και μετά. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες που έχουν γνωρίσει από πριν τους επαγγελματίες υγείας (μαία και γιατρό) που θα είναι παρόντες στο τοκετό τους έχουν καλύτερες πιθανότητες να πετύχουν φυσιολογικό τοκετό στο τέλος. Κατά τις μαιευτικές επισκέψεις στο ιατρείο,παρέχεται χρόνος για να συζητηθούν επιθυμίες ή ανησυχίες του ζευγαριού που μπορεί να έχουν σχέση με τη διαδικασία του τοκετού και της γέννας, όπως η πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Μετά από τέτοιες συζητήσεις που θα έχουν και τη συμβολή της δικής μας επαγγελματικής εμπειρίας και που σέβονται τις επιθυμίες της εγκύου γυναίκας μπορεί να δημιουργήσουμε ένα πλάνο φροντίδας τοκετού που θα είναι μοναδικό για τις ανάγκες τις δικές της και του συντρόφου της. Πολλές γυναίκες μπορεί να διαλέγουν να έχουν επισκληρίδια αναισθησία (ανώδυνος τοκετός) όταν άλλες επιθυμούν να μπορέσουν να βιώσουν την γέννα χωρίς κάποια αναλγησία. Εχουμε παρατηρήσει ότι οι γυναίκες που είναι καλά ενημερωμένες σχετικά με τον φυσιολογικό τοκετό, ανακαλύπτουν συχνά κατά τη διάρκεια του τοκετού τους ότι έχουν τη δύναμη, το κουράγιο και την πίστη να φέρουν σε πέρας ότι απαιτείται για να πετύχουν το στόχο τους. Ενημερωτικά μαθήματα σε σχέση με τον τοκετό και τη γέννα παραδίδονται σε όλες τις έγκυες και τους συντρόφους τους που είναι ευπρόσδεκτοι. Αυτά τα μαθήματα περιγράφουν τα στάδια του τοκετού και τι μπορεί να συμβεί στη κάθε φάση του καθώς και στη γέννα. Στα μαθήματα θα διερευνηθούν επίσης οι διάφοροι μέθοδοι αναλγησίας που μπορεί να έχει η γυναίκα στη διάθεση της τόσο φυσικές όσο και ιατρικές.

Από την εμπειρία μας στη Μ. Βρετανία προσπαθούμε να κατευθύνουμε τις έγκυες στο πως να ανακαλύψουν τις δικές τους ενδογενείς φυσικές δυνάμεις για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του τοκετού. Τέτοιες είναι η “νοερή απεικόνιση” των γεγονότων που συντελούνται κατά τη διαδικασία του τοκετού, η δυναμική των ασκήσεων αναπνοής, η χρήση εναλλακτικών θέσεων (που βασίζονται στην όρθια θέση και αποδεσμεύουν τη γυναίκα από το κρεβάτι) όπως π.χ η στήριξη στα γόνατα καθώς και η χρήση του νερού. Ολες αυτές οι μέθοδοι έχουν αποδειχθει επιστημονικά ότι βοηθούν τη διαδικασία του τοκετού και της γέννας και βοηθά τις γυναίκες να αισθάνοντια ότι ο τοκετός τους είναι κάτω από τον δικό τους έλεγχο. Ενώ ο φυσιολογικός τοκετός με την ελάχιστη παρέμβαση μπορεί να είναι επιθυμητός από πολλές έγκυες, μπορεί να μην είναι επιλογή ή να μην είναι πραγματοποιήσιμος για διάφορους λόγους από άλλες έγκυες γυναίκες. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να συζητηθεί σε ποιές περιπτώσεις η επισκληρίδια αναισθησία μπορεί να συμβάλει στο να διεκπεραιωθεί ο τοκετός κολπικά.Θα πρέπει επίσης να συζητηθεί πότε και εφόσον έχουν εξαντληθεί άλλα μέσα θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί τοκετός με βεντούζα ή με καισαρική τομή.

Στην αίθουσα τοκετού στο Νοσοκομείο είναι απαραίτητη η ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα. Ιδωτικότητα, ησυχία και ο ελάχιστα απαραίτητος αριθμός επισκέψεων από το νοσηλευτικό προσωπικό είναι κάτι που επιδιώκουμε σαν ομάδα για να βοηθήσουμε τη γυναίκα και τον σύντροφο της να αισθάνονται πιο ανετα και χαλαρά.Οι σύντροφοι των εγκύων γυναικών είναι καλοδεχούμενοι στη αίθουσα τοκετού και ενθαρύνονται να είναι παρόντες στη γέννηση του μωρού τους. Προσωπικά αντικείμενα όπως επιλογή της δικής τους μουσικής είναι ευπρόσδεκτο το ζευγάρι να φέρει. Οπως αναφέρθηκε φυσιολογικός τοκετός με ελάχιστη παρέμβαση δεν είναι πάντα εφικτός και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε επιθυμητός. Αιτίες που θα πρέπει να συγκεντρώσουν τη προσοχή του γιατρού μπορεί να προκύψουν στην αρχή ή και σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης και μπορεί να έχουν καθοριστική σημασία στη μέθοδο του τοκετού. Στην περίπτωση επίσης που η πορεία του τοκετού απαιτήσει ιατρική παρέμβαση τότε ο γιατρός Μ. Λαζανάκης είναι σε θέση να διεκπεραιώσει με ασφάλεια τη γέννηση του μωρού είτε με παρέμβαση με βεντούζα ή με καισαρική τομή.